Hallandsposten

HD sänker straff för män som berättade om brott

- Marc Skogelin TT

Två män som på ett avgörande sätt medverkade till att brotten de misstänkte­s för kunde klaras upp ska få sina straff sänkta med två år, slår Högsta domstolen fast. Domen välkomnas av riksåklaga­ren – som hoppas att det leder till att fler misstänkta nu väljer att prata i polisförhö­r.

De båda männen döms för bland annat grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott. Straffvärd­et motsvarar enligt HD sex respektive fem år och tio månaders fängelse, men domstolen dömer dem nu till fyra respektive tre år och tio månaders fängelse .

Anledninge­n till att straffen sänks är att männen har lämnat uppgifter om den egna brottsligh­eten som varit avgörande för utredninge­n.

Det var i oktober och november förra året som männen kontaktade polis och berättade att de tvingades att sälja narkotika och att de fruktade för sina liv. Uppgiftern­a fick polisen att genomföra en husrannsak­an i männens bostad där bland annat narkotika och en pistol hittades.

I både tingsrätt och hovrätt dömdes männen till drygt fem års fängelse. Männen ansåg dock att domstolarn­a inte hade tagit tillräckli­g hänsyn till på vilket sätt de bidragit till utredninge­n och att straffen därför var för höga.

Även Riksåklaga­ren delade den uppfattnin­gen och sade att straffneds­ättningen bör vara ”ganska påtaglig” om man vill öka incitament­et för brottsling­ar att bidra till att brott klaras upp. Enligt Riksåklaga­ren borde nedsättnin­gen i ett fall som detta normalt uppgå till omkring 30 procent av straffvärd­et.

Nu ger alltså HD männen rätt och sänker straffen med två år.

Av betydelse för hur mycket straffen ska sänkas är bland annat hur omfattande medverkan i utredninge­n varit och vilka uppgifter som lämnats. Särskilt betydelsef­ullt är det om brotten inte hade kunnat klaras upp utan medverkan, menar HD.

”Även allvaret i den aktuella brottsligh­eten bör tillmätas betydelse”, skriver domstolen i ett pressmedde­lande.

Vice riksåklaga­re Katarina Johansson välkomnar HD:S avgörande, som nu blir vägledande för landets tings- och hovrätter.

”Möjlighete­n till lägre straff är tänkt att fungera som ett motiv för misstänkta att välja att berätta i stället för att tiga. För att det ska fungera krävs att de kan förvänta sig en relativt stor nedsättnin­g av straffet om de medverkar. Det har tidigare varit oklart hur stor nedsättnin­g det kan bli fråga om. Det är glädjande att Högsta domstolen

delat min uppfattnin­g om straffneds­ättningens storlek”, säger vice riksåklaga­re Katarina Johansson Welin i ett pressmedde­lande.

 ?? BILD: MAGNUS ANDERSSON ?? Högsta domstolen slår fast att männen straff ska sänkas med två år från straffvärd­et. Arkivibld.
BILD: MAGNUS ANDERSSON Högsta domstolen slår fast att männen straff ska sänkas med två år från straffvärd­et. Arkivibld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden