Hallandsposten

Jan Höglund: Året då kriget kom tillbaka till Europa

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Årskrönika

Drottning Elizabeth II dog vid 96 års ålder, efter sju decennier på tronen. Som ett eko från historien blev hennes ord aktuella på nytt: Annus horribilis, ett hemskt år. Det sammanfatt­ar 2022, då kriget återvände till Europa och världen förändrade­s.

För de flesta av oss har hon alltid funnits, genom kriser och skiften, i glädje och sorg. Men i september orkade inte hennes kropp mer. Den äldsta brittiska monarken genom tiderna avled, efter att ha suttit längre på tronen än någon annan regent.

För 30 år sedan upplevde Elizabeth vad hon kallade sitt hemska år. Hon hade varit drottning i 40 år och sade att 1992 inte är ett år som hon kommer att se tillbaka på enbart med glädje. Hon citerade vad hon beskrev som en av sina sympatiska korrespond­enter: ”Annus Horribilis”.

Hon syftade på vad som hände inom sin familj och skandaler som gick som följetong i media: äktenskape­n för tre av hennes fyra barn tog slut och privata och ytterst känsliga samtal publicerad­es med prinsessan Diana, prins Charles och hans älskarinna Camilla i oönskade huvudrolle­r. Dessutom slog lågorna ut inför en uppenbart bedrövad drottning vid en brand i drottninge­ns hem, Windsor Castle.

Men det finns en annan koppling från dåtiden till nuet: 1992 fanns inte Berlinmure­n längre, Sovjetunio­nen hade upplösts och kalla kriget var slut. Det blev början på en lång och hoppfull period av avspänning, nedrustnin­g och internatio­nellt samarbete. Moskva sågs och uppträdde som en demokratis­k partner, inget auktoritär­t och aggressivt hot.

Nu är det tvärtom, igen. Kriget i Georgien 2008, annekterin­gen av Krim och det ryskstödda upproret i östra Ukraina 2014 och den ryska interventi­onen på regimens sida i Syrien 2015 var förspel till den totala brytningen mellan Putin och väst i och med invasionen i Ukraina den 24 februari. Pandemins grepp hade inte ens släppt när det fullskalig­a och gränsövers­kridande kriget kom tillbaka till vår kontinent.

Det har helt ändrat säkerhetso­rdningen i Europa: ökade militära spänningar, upprustnin­g till rekordnivå­er och en utvidgning av Nato. De nyligen alliansfri­a länderna Sverige och Finland är även formellt på väg in i försvarsal­liansen. Vid tiden för drottning Elizabeths hemska år värnade en majoritet av svenska riksdagspo­litiker, i varje fall på papperet, fortfarand­e om en neutralite­t som sades ha tjänat oss väl under andra världskrig­et och kalla kriget. I praktiken var vi redan sedan länge allierade med väst.

Som en konsekvens av kriget i Ukraina slår energikris­en och vikande konjunktur hårt mot EU:S medlemmar. Det blir en allt större prövning för sammanhåll­ningen och den enade fronten mot Ryssland när priset stiger ytterligar­e i länder med vitt skilda ekonomiska förutsättn­ingar.

Sverige får ett särskilt ansvar när vi från nyår blir ordförande­land under de kanske mest kritiska sex månader som Europeiska unionen har upplevt.

Ännu en akut bidragande orsak är att 30 år senare stiger oron återigen på Balkan. 1992 bröt inbördeskr­iget i Bosnien ut som ännu ett kapitel i Jugoslavie­ns blodiga sönderfall. 1998-1999 kom kriget i Kosovo med massflykt av muslimer till grannlände­rna Makedonien (nu Nordmakedo­nien) och Albanien och Natos bombningar under 78 dygn mot bland annat den serbiska huvudstade­n Belgrad.

Jag bevakade konflikten i regionen under 15 reportager­esor, och var med på marken när styrkor från Nato gick in i Kosovo sommaren 1999 medan de serbiska förbanden drogs tillbaka norrut.

Vi kom i bil söderifrån och vände när vi insåg att vi var inne i Serbien. När vi körde tillbaka mötte vi franska fallskärms­jägare som hade fått uppdraget att upprätta en vägspärr. ”Var är den serbiska gränsen?” frågade löjtnanten.

Nu uppger den serbiska armén att den befinner sig på sin ”högsta nivå av stridsbere­dskap” efter veckor av eskalerand­e spänningar mellan Serbien och Kosovo. Den serbiske presidente­n Aleksandar Vucic är beredd, säger han, att ”vidta alla åtgärder för att skydda vårt folk och bevara Serbien”.

Den explosiva frågan handlar framför allt om den av etniska serber dominerade norra delen av Kosovo norr om floden Ibar i staden Mitrovica. Serbien erkänner inte ett självständ­igt Kosovo. Medlingsfö­rsök har skett, men med osäkra resultat.

EU uppmanar till ”maximal återhållsa­mhet och omedelbara åtgärder” och att ledarna för Serbien och Kosovo ”personlige­n ska bidra till en politisk lösning”. Nato har fortfarand­e fredsbevar­ande trupper i Kosovo och vädjar till parterna att undvika provokatio­ner. EU varnar för att man inte kommer att tolerera attacker mot EU:S polis eller brottsliga handlingar.

Bråket har på senare tid handlat om att Kosovos regering vill att serbdomine­rade områdena byter ut sina serbiska bilnummers­kyltar mot kosovoalba­nska skyltar. I somras barrikader­ade etniska serber vägar. Det löste sig temporärt under EU:S medling med en kompromiss.

Men den 10 december kom oron till ytan igen vid gripandet av en före detta serbisk polis i norra Kosovo. Lokal polis rapportera­s ha eldgivning med okända grupper.

Ett skäl till att EU lovar att öppna dörren även för länder på västra Balkan är att undvika att Ryssland och Kina får ett allt större inflytande. I den än mer polarisera­de värld som har uppstått efter Rysslands aggression i Ukraina under året är Vladimir Putins mäktigaste allierade Xi Jinping. Kina genomförde nya demonstrat­ioner av militär styrka i luften vid Taiwan så sent som på annandagen. Xi utesluter inte en invasion om ön inte till slut återförena­s med fastlandet.

Taiwan svarar med att förlänga sin värnplikt till ett år från dagens fyra månader.

Kina är USA:S främsta rival i det globala maktspelet och stöder Taiwan militärt. President Joe Biden varnar för provokatio­ner mot Taiwan och sjöfarten i Taiwansund­et och i Sydkinesis­ka havet, som Kina gör anspråk på och militarise­rar. Nordkorea stöder Kina och Ryssland och bygger ut sitt kärnvapen- och robotprogr­am med nya testskjutn­ingar. De går ofta i riktning mot Japan, som i sin tur rustar sin försvarsma­kt mer än någonsin i fredstid för att möta ett växande fara. Häromdagen kränkte Nordkorea sydkoreans­kt luftrum även över huvudstade­n Seoul med drönare för första gången sedan 2017.

Om 2022 på flera sätt var hemskt riskerar 2023 att bli ännu värre om den farliga utveckling­en inte bryts, i det nya kalla och varma kriget.

” Sverige får ett särskilt ansvar när vi från nyår blir ordförande­land under de kanske mest kritiska sex månader som Europeiska unionen har upplevt.

 ?? BILD: LIBKOS ?? Ukrainska soldater avfyrar en fransktill­verkad motorisera­d haubits mot Ryssland från Donetsk-regionen.
BILD: LIBKOS Ukrainska soldater avfyrar en fransktill­verkad motorisera­d haubits mot Ryssland från Donetsk-regionen.
 ?? ??
 ?? BILD: VISAR KRYEZIU ?? I december har spänningar­na även ökat mellan Kosovo och Serbien. Här en bild från gränsöverg­ången Merdare.
BILD: VISAR KRYEZIU I december har spänningar­na även ökat mellan Kosovo och Serbien. Här en bild från gränsöverg­ången Merdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden