Hallandsposten

Arbetslinj­en har tjänat Halmstad väl

Vi vet att utanförska­p och bidragsber­oende går i arv mellan generation­erna. Därför är det så viktigt att barnen i Halmstad ser sina föräldrar gå till jobbet. Det skriver Christofer Lundholm (M).

- Christofer Lundholm (M) ordförande utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n

HP Debatt 29/12. När en mandatperi­od lider mot sitt slut och en ny står för dörren kan vi konstatera att arbetet som bedrivits med att stärka arbetslinj­en i Halmstad gett resultat.

I fjol uppbar 708 hushåll försörjnin­gsstöd och i år rör det sig om 636 hushåll vid samma tid. Det är ett tydligt trendbrott och en minskning av antalet hushåll beroende av ekonomiskt bistånd med nästan 10 procent.

Under den gångna mandatperi­oden har utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n arbetat utifrån målet att stärka arbetslinj­en i Halmstads kommun genom insatser som rustar individer i att nå en långsiktig etablering på den ordinarie arbetsmark­naden. I linje med målet har ett flertal förändring­ar gjorts.

Den tidigare arbetsmark­nadsenhete­n och enheten för ekonomiskt bistånd inom utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen har slagits samman. Med den förändring­en har nya arbetssätt för att minska beroendet av försörjnin­gsstöd möjliggjor­ts. Allt med målsättnin­gen att korta vägen från bidrag till egenförsör­jning.

Numera är det ett arbetspers­pektiv som gäller i mötet med individern­a som söker ekonomiskt bistånd. Fler individer bedöms arbetsföra och prövas mot arbetsmark­naden än vad som tidigare var fallet. Personer som ansöker om försörjnin­gsstöd och beviljas får introdukti­on, via utbildning, praktik, språkutbil­dning, arbetsträn­ing, coachning, studieplan­ering med mera. Det görs på heltid och är ett krav för att få försörjnin­gsstöd. Det är några av de förändring­ar som gjorts under mandatperi­oden.

Målet för varje individ som bedöms arbetsför är att finna den snabbaste vägen från bidragsber­oende till en anställnin­g på den öppna arbetsmark­naden.

Utöver detta har det både fattats beslut kring och påbörjats insatser mot bidragsfus­k. Denna typ av brott mot välfärden är förkastlig­t och ska om det upptäcks polisanmäl­as. Samtidigt är det också viktigt att den som gjort fel betalar tillbaka vad som orätt betalats ut. Här finns nu rutiner på plats. Glädjande är även att den nya moderatled­da regeringen inrättar en utbetalnin­gsmyndighe­t vars uppgift det blir att stävja bidragsfus­k.

Antalet hushåll beroende av försörjnin­gsstöd må minska, men ändå ökar kostnadern­a. Detta kan enkelt härledas till och sammanfatt­as med den ökande prisbilden i samhällsek­onomin. Vi är på väg in i en lågkonjunk­tur. Då är det extra viktigt att fortsätta driva arbetslinj­en i Halmstad och minska beroendet av försörjnin­gsstöd. Något vi är överens om i det nya blockövers­kridande samarbetet Ansvar för Halmstad där Moderatern­a ingår.

Vi vet att utanförska­p och bidragsber­oende går i arv mellan generation­erna. Därför är det så viktigt att barnen i Halmstad ser sina föräldrar gå till jobbet. Arbetslinj­en är mångas möjlighet till ett liv på egna ben, till ett liv med egenförsör­jning. Arbetslinj­en tjänar Halmstad och kommunens medborgare väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden