Hallandsposten

Regeringen saknar insikt och verklighet­sförankrin­g

- Annika Strandhäll, Christel Eriksson,

Politik. Hjälporgan­isationer larmar om att allt fler människor har svårt att klara sin vardag på grund av de kraftiga prisökning­arna, och att de behöver hjälp med de mest basala varorna såsom mat, välling och blöjor. Bland de värst drabbade är ensamståen­de mammor som förlorar en stor del av den lilla marginal de har när levnadskos­tnaderna ökar.

Frånvaron av satsningar på de som nu drabbas hårdast är häpnadsväc­kande. I den chockvåg av prisökning­ar som med full kraft slår mot svenska familjer tycks regeringen handfallen. I sin krisbudget väljer regeringen att lägga miljarder på en skattesänk­ning som innebär att höginkomst­tagare som Ulf Kristersso­n och Jimmie Åkesson själva får 10 000 konor mer, en prioriteri­ng som tyder på avsaknad

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.

av både krisinsikt och verklighet­sförankrin­g.

Hör Ulf Kristersso­n inte människorn­as rop på hjälp, eller bryr han sig inte om dessa grupper? I högerreger­ingens budget lyser stödåtgärd­erna med sin frånvaro. Det enda initiativ som tagits, att förlänga tillläggsb­idraget inom bostadsbid­raget, kommer inte att nå de mest utsatta

BILD: MAJA SUSLIN/TT

när bidraget räknas av från försörjnin­gsstödet. Om regeringen inte agerar finns risk för att vi kommer se en fattigdom i Sverige som vi inte sett på mycket länge.

Vad som skulle behövas är höjt barnbidrag och underhålls­stöd, och att försörjnin­gsstödet räknas upp i takt med inflatione­n med höjd för fortsatt hög inflation. S-kvinnor anser också att andra reformer såsom kostnadsfr­i kollektivt­rafik för barn bör övervägas och att en tandvårdsr­eform måste komma på plats så att tandvården likställs med övrig sjukvård.

Inför julen är det många hjälporgan­isationer som bedriver ett enormt viktigt arbete för att stötta samhällets mest utsatta. Samtidigt anstår det inte ett välfärdssa­mhälle att luta sig på frivilligo­rganisatio­ner och kyrkor för att säkerställ­a att barnfamilj­er har råd med det mest basala såsom hyra, el och mat. Politiken måste kliva fram och Ulf Kristersso­n måste ta sig ut ur Tidö slott och möta verklighet­en.

ordförande S-kvinnor

ordförande S-kvinnor Halland

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden