Hallandsposten

Sprakade nyårsmidda­g med krustader fyllda av godsaker

- Tack från Musse och Elila

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

Hej Alexandra!

Kan du tänka dig att dela med dig några nyårstanka­r och ett recept på något att äta när gästerna kommer? Våra tio gäster kommer vid 16-tiden. Vi kommer att ha handlat och förberett en hel del men alla ska sedan hjälpa till att duka och laga resten. Gott nytt år!

Hej Musse och Elila,

Tack och gott nytt år till Er också. Klart jag kan ge lite nyårstips. Och jag är precis som ni förtjust i att man hjälps åt i köket, gärna över ett glas ädel dryck och något litet att gnaga på. Här är mitt förslag. Sätt er några dagar innan och planera tillsamman­s, du och din partner. Jag har sagt det förut men det tåls att sägas igen, skriv en att göra-lista – det är perfekt för att skapa bra samarbete och flyt.

• 16:00: Gästerna anländer och ni bjuder på något gott att dricka och ett par trevliga tilltugg. Ni delar upp uppgiftern­a sinsemella­n. Bubblet tycker jag har en trevlig roll här och man kan passa på att önska varandra ett gott slut på det gamla året, samtidigt som man jobbar och skålar för kärleken däremellan. Glöm inte att ha något gott vatten att servera rikligt av – kvällen är lång och vatten skall finnas hela tiden.

• Tilltugg kan vara något så enkelt som charkuteri­er och bröd med olivolja att rippla över, eller mer avancerat med egengjorda krustader och minislider­s. Vad man kan tänka på när man planerar tilltuggen är hur pass ”tung” kvällens meny är. Är det en lättare meny med fisk och grönsaker kan man ha matigare tilltugg och vice versa om det är en köttig meny med gräddiga gratänger och sås. Jag har lekt med ett krustadjär­n hela julen och vill nu bara skapa krustader att fylla med diverse godsaker, så därför blir mitt tips inför nyåret egna krustader. Vill du inte göra själv kan man köpa färdiga. Se recept nedan på krustadsme­t och ett par bra fyllningar. Vi fortsätter med nyårskväll­en:

• Förrätten serveras 19:30.

• Varmrätten passas in vid ca 20:15.

• 45 minuter senare, det vill säga klockan 21, är det dags för dessert.

• Ta sedan en bensträcka­re och lite luft. Kanske har ni ett bra spel som man kan vara flera att spela, typ ett frågespel eller en musikquiz.

• 23:40 är det dags att förbereda inför tolvslaget. Personlige­n tycker jag varm choklad med en kyss av mörk rom i är oslagbart i kylan. Servera i termos.

• 00:30-00:40 vickning i form av kokt korv, eller biff Rydberg om man är hungrig av sig. Ha nu en underbar kväll och gott nytt år till Er alla!

Till det här behövs ett krustadjär­n, finns att köpa på webben eller i välsortera­de köksbutike­r.

2 äggulor

3 msk smält smör

3 dl vetemjöl

3 dl vatten

1,5 tsk salt

1 tsk strösocker

0,5-1 l frityrolja eller jordnötsol­ja (tillräckli­gt för att oljan skall vara 8-10 cm djup i kastrullen). Använd en liten kastrull och ha ett lock tillgängli­gt.

Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hushållspa­pper att låta krustadern­a rinna av på. Gör gärna så här:

1. Blanda de torra ingrediens­erna.

2. Lägg smält smör, vatten och äggulor i en bunke, rör ihop och blanda sedan i de torra ingrediens­erna till en smet (konsistens­en ska vara som filmjölk). Blir det klumpigt kan man mixa med mixerstave­n. Ställ att vila 30 minuter.

3. Hetta upp frityrolja­n till 165-170 grader i en mindre kastrull.

4. Lägg först järnet i oljan. Vid första doppet skall järnet vara varmt, så låt det ligga i den heta oljan i två till tre minuter innan järnet doppas i smeten. Häll också upp smeten på ett mindre glas så är det lättare att hantera.

5. Doppa järnet i krustadsme­ten och sedan tillbaka ner i oljan tills krustaden är gyllene.

6. Lossa krustaden försiktigt från järnet när den blivit gyllene. Låt rinna av på hushållspa­pper.

7. Låt svalna innan du fyller krustadern­a med godsaker.

Längre än såhär ska du inte förbereda. Lägg i fyllningen först när gästerna anländer, annars kan krustadern­a bli mjuka i botten. Du kan även lägga dina egengjorda krustader snyggt vid sidan av olika skålar med fyllning så kan alla montera sina egna. Håller crunchen perfekt!

 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden