Hallandsposten

Efter succéåret – Lindblad årets amatör i världen

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Rekorden ryker på löpande band när Ingrid Lindblad är i farten. 22-åringen från Halmstad fick sitt stora genombrott under 2022 och blev hon nyligen utsedd till årets amatör i världen av ansedda nättidning­en Global Golf Post. Men än finns inga planer på att slå sig in på Lpga-touren. – Jag går ut college till våren, men funderar på att köra där ett år till. Jag känner ingen superstres­s, säger hon.

Regnet öser ner i Halmstad och Ingrid Lindblad, som är hemma för att fira jul och nyår, väljer att träna inomhus på golfarenan i Ringenäs.

Hon kan se tillbaka på en fantastisk säsong där hon vid flera tillfällen gjort stora avtryck i golfvärlde­n.

I juni noterade Lindblad den lägsta scoren någonsin av en amatör i US Opens 76-åriga historia efter såväl en som två och tre rundor när hon slutade på delad elfte plats och fick en silvermeda­lj för att ha blivit näst bästa amatör i tävlingen.

Tio segrar blev det inom collegegol­fen, vilket ingen annan svenska klarat av.

Ingrid vann också SEC Championsh­ips individuel­lt – och i lag – och blev den första golfaren på Louisiana State University som lyckades med den bedriften på 31 år. Hon satte sedan även skolrekord när hon vann i Mexiko på 195 slag efter rundorna 67-64-64 och raderade ut den gamla noteringen på 202 slag – ett rekord som hon själv hade.

– Jag skulle säga att Vm-guldet och lagtiteln i SEC Championsh­ip var roligast. Det är alltid kul att vinna med ett lag. Vi blev hyllade i USA när vi fick gå ut på innerplan i samband med matcher i både baseball och amerikansk fotboll. Det var rätt ballt och maffigt att göra det på en arena som tar 102 000 åskådare, säger Ingrid Lindblad.

I lag-vm i Paris såg svenskorna med Ingrid, Meja Örtengren och Louise Rydqvist länge ut att hamna utanför medaljstri­den, men en vass avslutning gjorde att tjejerna kunde plocka hem guldet sedan värsta konkurrent­en USA rullat en avgörande tvåmetersp­utt utanför sista hålet.

"Jag skulle säga att Vm-guldet och lagtiteln i SEC Championsh­ip var roligast. Det är alltid kul att vinna med ett lag.

Ingrid Lindblad

– Vår coach sa till oss att inte jubla om USA missade för det skulle vara jätteospor­tsligt. Vi var inte i ledarbolle­n utan fick vänta på de andra lagen och trodde inte det var sant när vi vann, minns Lindblad.

Men det var i US Open som det

stora genombrott­et kom. Ingrid, som inte hade någon caddie utan fick hjälp av Sophie Gustafson, gick i samma boll som Annika Sörenstam och So Yeon Ryu, båda tidigare vinnare i tävlingen.

– Hela den veckan var jätterolig och uppmärksam­heten galen. Efter sista ronden fick jag sitta tio minuter live i Golf Channel och det var coolt att snacka lite, men jag kommer inte ihåg så mycket av vad jag sa, skrattar hon.

– Efter US Open ökade intresset för mig och jag såg att jag fick många mer följare på Instagram och Twitter. När jag sedan kom hem till Scandinavi­an Mixed i Halmstad så ville SVT, radion och alla andra nyhetskäll­or prata med mig.

Lindblads styrka har alltid varit den långa slagen och därför valde hon att satsa på puttningen under 2022 för att ta ett ytterligar­e kliv närmare världstopp­en.

Det gav resultat.

– Jag har tittat på statistike­n och sett hur mycket jag har förbättrat mig. Jag har jobbat väldigt mycket med mina puttar och nu börjar allt att falla på plats, säger Ingrid, som tänker ha mer fokus på närspelet 2023.

– Ja, det är något som jag vill förbättra. Det finns mycket att tjäna där så det är ganska rimligt att lägga ner mer tid på närspelet.

Den sjunde januari åker Ingrid tillbaka till USA, men det blir inte till Baton Rouge utan Phoenix där det svenska damlandsla­get ska ha ett veckolångt läger.

Sedan blir det collegegol­f igen under fjärde och sista året på skolan. Därefter får hon ta ställning om det blir ett femte år med påbyggnads­kurser eller en satsning mot proffstour­en i USA.

– Jag trivs väldigt bra i Louisiana och har funderinga­r på att läsa vidare 15 timmar i veckan där jag kan välja ämnen lite fritt. Jag har inte bråttom att försöka kvala in som proffs.

 ?? ?? Ingrid Lindblad firar jul och nyår hemma hos föräldrarn­a i Halmstad, men tränar varje dag på Halmstad Golfarena.
Ingrid Lindblad firar jul och nyår hemma hos föräldrarn­a i Halmstad, men tränar varje dag på Halmstad Golfarena.
 ?? BILD: JOHAN PERSSON ??
BILD: JOHAN PERSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden