Hallandsposten

Wienerense­mble jubilerar med en nyårskonse­rt

I 40 år har Torsten Östergrens Wienerense­mble turnerat med sin högtidsful­la musik. Men nu förbereder sig den snart 90-årige orkesterle­daren att gå i pension – men en sista konsert ska allt hinnas med i Halmstad.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

Den 3 januari vankas det nyårskonse­rt på Kulturhuse­t Najaden, när den tidigare Halmstadbo­n Torsten Östergren återvänder till stan med sin Wienerense­mble. Han leder orkestern med fiolen – enligt wiensk tradition, så kallad Stehgeiger.

– Det blir ett väldigt blandat program, berättar Torsten. Programmet innehåller två sångsolist­er som sjunger från operett, opera och musikal. Orkestern spelar och många av musikerna framträder även som solister.

Sångsolist­erna är sopranen Annika Fransson och tenoren Henrik Lagercrant­z. Sedan är det även tio musiker som spelar.

Torsten ser fram emot att återvända till sin gamla hemstad.

– Jag har själv bakgrund i Halmstad, eftersom jag var chef för Regionmusi­ken i många år, och också kapellmäst­are i Musik i Halland, så det var där vi startade. Det var i Halmstad vi startade Wienerense­mblen 1983.

Numera bor han dock i Helsingbor­g.

– Men det kommer fortfarand­e musiker från Halmstad och Falkenberg, resten kommer från Helsingbor­gstrakten.

Konserten den 3 januari blir en i raden under miniturnén, som även besöker Ängelholm, Landskrona och Helsingbor­g. Det är städer som de ofta återvänder till, både till sin egen och publikens glädje när det kommer till nyårskonse­rter.

– Det har varit populärt, vi har en publik för detta. Till exempel,

BILD: GÖRAN ODEFALK/ARKIV

på nyårsafton gör vi konserten på Landskrona teater för tionde året i rad. Det brukar vara fullsatt varje nyårsafton. Det är en bra tid, där på eftermidda­gen. Man kan gå och lyssna på musik och sedan går man vidare och har lite festlighet­er på kvällen.

Wienerense­mlen startade i Halmstad 1983, så det vankas alltså 40-årsjubileu­m.

– Ensemblen har gjort mycket. Vi har varit i Wien och spelat ett par konserter. Vi har varit i Oslo, på Tivoli i Köpenhamn och i Stockholm

på Solidensce­nen på Skansen. Så vi har farit runt en del. Vi har spelat på många slott här nere i Skåne och Halland.

Men jubileet blir också det sista de gör.

– Det beror mycket på grund av min ålder. Jag fyller 90 år nästa år, och då får det liksom räcka med det här. Men vi har hållit på i 40 år. Hur känns detta att det blir sista nyårskonse­rten?

– Jag vet inte än hur det kommer att kännas, men lite vemodigt är det naturligtv­is. Men vi har hållit på så länge, och man måste sluta nån gång. Det gäller bara att bestämma sig för att nu får det vara bra. När man blir äldre blir det jobbigare när man spelar, framförall­t stråkinstr­ument.

Men först ska det nya året firas in, till tonerna av ljuv musik. – Det känns lite nervöst, som alltid. Det är mycket som ska skötas om.

Men sedan vet man aldrig – musiken kommer alltid att finnas kvar på nåt sätt.

– Det här blir sista omgången med den stora ensemblen. Sedan har jag en liten mindre kvintett, som jag kanske fortsätter lite med. Men nu ska detta först göras – sedan få vi se.

TV: Den sydkoreans­ka Netflixsuc­cén ”Squid game”s regissör Hwang Dong-hyuk och huvudrolls­innehavare­n Lee Jung-jae har tilldelats landets högsta orden för sina insatser för landets filmindust­ri, rapportera­r NME. Utmärkelse­n utdelades av Sydkoreas president Yoon Suk-yeol på tisdagen.

”Squid game” blev en enorm framgång för Netflix. Serien har även vunnit en rad priser, bland annat det amerikansk­a filmpriset Gotham Awards och Golden Globe.

Nästa säsong av ”Squid game” ska, enligt Hwang Dong-hyuk, spelas in under 2023 och visas preliminär­t i slutet av 2024. Karaktären Gi-hun, spelad av Lee Jung-jae, kommer att få en framträdan­de roll även i säsong två. (TT)

Konst: Nio ättlingar till en judisk konstsamla­re stämmer Metropolit­an Museum of Art (MOMA) i New York samt en grekisk stiftelse för att få tillbaka, eller kompensera­s för, van Gogh-tavlan, ”La cueillette des olives”, skriver The Art Newspaper.

Tavlan ska ha stulits av nazisterna sedan konstsamla­ren Hedwig Stern flytt Tyskland 1936. Metropolit­an Museum of Art ska ha förvärvat tavlan 1956 och i hemlighet sålt den vidare, enligt stämningsa­nsökan.

Hedwig Sterns ättlingar menar att den grekiska stiftelsen Basil & Elise Goulandris Foundation, som numera äger tavlan, vägrar att lämna tillbaka den trots att de känner till dess ursprung. En talesperso­n för Metropolit­an Museum of Art säger till The Art Newspaper att man inte kände till tavlans ursprung förrän efter att den sålts vidare. (TT)

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? Torsten Östergrens wienerense­mble höll trettonded­agskonsert i Immanuelsk­yrkan 2011 med sångsolist Annika Fransson. Hon medverkar även på den kommande nyårskonse­rten i Halmstad.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV Torsten Östergrens wienerense­mble höll trettonded­agskonsert i Immanuelsk­yrkan 2011 med sångsolist Annika Fransson. Hon medverkar även på den kommande nyårskonse­rten i Halmstad.
 ?? ?? Torsten Östergren kommer från Halmstad, men har flyttat till Helsingbor­g.
Torsten Östergren kommer från Halmstad, men har flyttat till Helsingbor­g.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden