Hallandsposten

Så ska Sverige få en Oscar

Två svenska filmer är med i striden om att få en Oscar. Med två och en halv månad kvar till själva galan är kampanjand­et i full gång. – Det är ett ganska slitsamt arbete, säger regissören Ruben Östlund.

- Mikael Forsell TT

Den som tycker att det inte går att tävla i film har inte försökt att få en Oscar, filmvärlde­ns finaste pris.

Efter ett osedvanlig­t stjärnspäc­kat blågult filmår kämpar både Ruben Östlund och Tarik Saleh för att få sina filmer ”Triangle of sadness” respektive ”Boy from heaven” nominerade till galan den 12 mars och i slutändan till och med gå hem med en gyllene statyett.

För det krävs en kampanj som påminner mycket om en valrörelse. Det gäller att få så många som möjligt av de 9 921 medlemmarn­a i Oscarsakad­emien (Ampas) att ta del av ens budskap, det vill säga se filmen.

För Ruben Östlund innebär det att tillbringa mycket tid i Hollywood för att övertyga de som röstar. Hans film ”Triangle of sadness” fick Guldpalmen, det finaste priset på festivalen i Cannes i maj, men som engelskspr­åkig film konkurrera­r den med alla Hollywoodp­roduktione­r med mer kända namn på rollistan och större budgetar.

– Det där kampanjand­et kan tära lite på en, för man åker runt och försöker få människor att titta på filmen. Men vi har haft jättefina visningar med stående ovationer så det har känts väldigt kul. Men det är ganska slitsamt arbete, säger Ruben Östlund.

Filmens producent Erik Hemmendorf­f förklarar att Ruben Östlund efter sina tidigare filmer ”Turist” och ”The square” har en ”fanclub” av kända skådespela­re och regissörer som hjälper till med kampanjand­et.

– Han har ett otroligt renommé och det hjälper, för de säger ju till sina kompisar. De är som influencer­s, säger Hemmendorf­f.

Stjärnor som Aubrey Plaza (”The White lotus”) och Kristen Stewart (”Twilight”-filmerna) har ställt upp som reklampela­re för ”Triangle of sadness” på olika visningar i Hollywood.

– Man ber kända skådespela­re att ”hosta” en visning i de städer där det finns Ampas-medlemmar och så bjuder man in folk. Även Ampas-medlemmar är intressera­de av kändisar, så då kommer förhoppnin­gsvis fler till de visningarn­a, säger Ruben Östlund med ett skratt.

Förutom Östlund kämpar även Tarik Saleh för en plats i Hollywoods rampljus för sin film ”Boy from heaven”, som är Sveriges Oscarsbidr­ag. Saleh gick i förra veckan vidare bland de 15 som nu är kvar i kampen om en statyett för bästa internatio­nella film.

Han tycker att kampanjand­et är en nödvändig del av jobbet och har tillbringa­t mycket tid i Hollywood.

– Jag skulle ljuga om jag påstår att jag älskar att promota mina filmer. Jag älskar att skriva, det är det jag tycker om att göra, sade Tarik Saleh till TT tidigare i höstas.

– Men att bara släppa ut en film och inte hjälpa den att komma ut – då har man inte förstått att halva jobbet är att få folk att se filmen.

Svenska filminstit­utet backar Tarik Saleh och hans film i Oscarskamp­en. De bidrar med ekonomiska medel för kampanjand­et och det blir ännu mer nu när ”Boy from heaven” har gått vidare.

Men ”Triangle of sadness” får inget liknande stöd.

– I dagsläget har vi inget pengastöd, enligt riktlinjer­na som vi har, säger Petter Mattsson, Filminstit­utets utlandsche­f.

Regelverke­t medger bara pengar till Sveriges officiella Oscarsbidr­ag, inte till svenska filmer som tävlar i de ”öppna” kategorier­na, som för bästa film.

– Tyvärr kanske man kan säga. Däremot skulle vi kunna göra andra saker som event i Los Angeles tillsamman­s med konsulat och lokala organisati­oner, men det är inget som har bestämts.

Ruben Östlund fortsätter med sitt kampanjand­e. Den 5 januari ska han till Hollywood för att några dagar senare gå på Golden Globe-galan, dit filmen är nominerad.

Han drar sig inte heller för att till och med be om hjälp från Danmark.

– Jag ”rantar” ju så hårt mot dansk film, så jag tyckte det var kul att höra av mig till Susanne Bier och fråga om inte hon kunde hålla en visning i Köpenhamn.

– Och hon har skinn på näsan, så hon sa ”absolut, det gör jag”, så nu har jag fått fiendeland att promota ”Triangle of sandess”, säger Östlund och skrattar.

Musik: Pink

Floyds välgörenhe­tssingel ”Hey Hey Rise Up” har hittills dragit in cirka 500 000 pund, eller motsvarand­e drygt sex miljoner kronor, till krigets offer i Ukraina, uppger NME.

”Hey Hey Rise Up” släpptes i april och är gruppens första nya låt på 30 år. Av summan kommer 450 000 pund från försäljnin­g och strömning av låten, resterande 50 000 har skänkts av bandmedlem­marna David Gilmour och Nick Mason, som skrivit låten tillsamman­s. För sången står Andrij Chlyvnjuk från det ukrainska bandet Boombox.

Pengarna ska fördelas mellan fem olika hjälporgan­isationer i Ukraina.

David Gilmour, som har familj i Ukraina, stoppade Pink Floyds musik från att spelas i Ryssland och Belarus strax efter Rysslands invasion av Ukraina. (TT)

David Gilmour.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINA KRONÉR ?? Tarik Saleh tycker att halva jobbet för en regissör är att försöka få folk att se filmen.
ARKIVBILD: CHRISTINA KRONÉR Tarik Saleh tycker att halva jobbet för en regissör är att försöka få folk att se filmen.
 ?? BILD: AP ??
BILD: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden