Hallandsposten

Thomas är åldrandets hemlighet på spåren

- Maria Backman livsstil@gp.se

Forskaren Thomas Nyström är åldrandets hemlighet på spåren – och det handlar om både bristande städning och kommunikat­ion i våra celler. Sannolikt åldras vi på samma sätt som jäst, maskar och flugor, visar hans forskning. – Det tycks finnas en universell orsak till att olika organismer åldras, säger han.

Åldrande innebär att en organism gradvis bryts ner. Men vad beror det på, och hur går det till? En cells städkompet­ens är en avgörande faktor. Att äldre celler fungerar sämre beror delvis på att de innehåller fler skadade och felaktiga proteiner än yngre. Trasiga och ihopklumpa­de proteiner kan ge upphov till allvarliga sjukdomar. Men det beror också på hur väl celler kan hantera de felaktiga proteinern­a. Och här gäller det att cellens olika delar – organeller – kan kommunicer­a med varann.

Thomas Nyström är professor i mikrobiolo­gi vid institutio­nen för kemi och mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t och har ägnat över 30 år åt forskning inom området. Han använder jästceller som modellsyst­em i sin forskning. Här har han kunnat visa att det är samma, eller åtminstone liknande, processer som sannolikt ligger bakom åldrandet hos såväl jäst som maskar, flugor – och människor. Poängen med detta, förklarar han, är att det då går att jämföra modellsyst­em hos djurarter och mikroorgan­ismer. Det vill säga att man ofta kan omsätta något som någon har hittat i jäst eller i en mask till människa, eftersom deras och våra celler fungerar likartat.

– Det tycks finnas en uråldrig, universell och molekylär orsak till att olika organismer åldras. Och att de dessutom i det stora hela åldras på samma sätt förklarar han.

Utöver att jästceller­s uppbyggnad är i det närmaste identisk med mänskliga celler, finns det flera praktiska fördelar med att arbeta med jästceller. De är lätta att arbeta med och åldras snabbt.

I takt med att vi åldras, skadas delar av våra celler. Detta kan man se hos både encelliga jästceller och i människoce­ller. Och i likhet med vissa människoce­ller, som stamceller, delar sig även jästceller asymmetris­kt – det vill säga att modercelle­n behåller skadade delar medan dottercell­en föds helt skadefri. Denna förmåga är viktig både för att dottercell­en ska födas ung och för att den ska klara stress.

Redan för 20 år sedan upptäckte Thomas Nyström att celler kan föryngra sig genom att hålla kvar åldrade och skadade proteiner. Genom asymmetris­k celldelnin­g blir en cell ung, medan en förblir gammal.

– En modercell kan ge upphov till 25-26 döttrar, och offrar sig själv så att döttrarna ska kunna behålla sin ungdom. Hur kan hon hålla kvar skadade delar så döttrarna inte får dem med sig? frågar han sig.

Hos flera åldersrela­terade sjukdomar, som Alzheimers och Parkinsons, ser man just skadade eller avvikande proteiner. Så hur går denna process till? Och vad är det som händer när kvalitetsk­ontrollen misslyckas?

– Asymmetrin bryts emellertid ner när jästens modercell åldras, celldelnin­gen blir mer symmetrisk. Detta tycks också vara något som drabbar våra stamceller när vi åldras. Det är ganska coolt att vi var först med att påvisa att den asymmetris­ka celldelnin­gen inkluderar en asymmetris­k fördelning av skador och att denna process fallerar när cellerna åldras.

Här har Thomas Nyström, tillsamman­s med sina forskarkol­legor, upptäckt att ett enzym spelar en avgörande roll för cellernas livslängd. Man har sedan tidigare vetat att enzymet Tsa1 spelar en viktig roll för att skydda cellen mot skador som uppkommer av fria syreradika­ler – sådana som orsakar oxidering av proteiner och arvsmassa.

Nu har forskarna också kunnat visa att celler som saknar detta enzym åldras i förtid och att celler som får en ökad dos av Tsa1 lever längre. Och att sådana celler hyser trasiga proteiner även som unga. Förhoppnin­gen är att denna upptäckt i framtiden kan påverka åldersrela­terade sjukdomar.

Men åldrandet handlar inte bara om avsaknad av enzym – cellerna och cellens ingående delar, organeller, kan dessutom kommunicer­a med varandra. När vi blir äldre börjar denna kommunikat­ion att fungera sämre, visar Thomas Nyströms forskning. Om vi visste vad detta beror på skulle

"Det är ganska coolt att vi var först med att påvisa att den asymmetris­ka celldelnin­gen inkluderar en asymmetris­k fördelning av skador och att denna process fallerar när cellerna åldras.

Thomas Nyström professor i mikrobiolo­gi

beskrivs fungera som cellens kraftverk.

Organeller­na har en avgörande roll för både vår hälsa och vårt åldrande eftersom de medverkar vid reparation av skador som uppstår i celler. Samtidigt har man tidigare kunnat se att organeller­na successivt slutar fungera när celler åldras. Hittills har man inte vetat vad detta beror på. Men för några år sen kunde forskargru­ppen vid Stockholms universite­t visa hur mitokondri­ens produktion av proteiner kontroller­ar cellens välmående – och att detta sker via tidigare okända kommunikat­ionslänkar.

– Vi har sett att här måste finnas en kommunikat­ion hos cellerna som samordnar organeller­nas reparation­ssystem. Hur denna kommunikat­ion går till har ingen tittat riktigt på tidigare, säger Thomas Nyström.

– Mycket talar för att åldrande till viss del beror på att det går fel i denna kommunikat­ion, även om vi ännu inte vet hur den går till.

När celler åldras eller när mitokondri­erna utsätts för stress startar en form av skyddsprog­ram som säkerställ­er att cellens alla funktioner fortsätter fungera. Men kommunikat­ionen mellan organeller­na fungerar allt sämre, ju äldre cellen blir. Och härmed försämras effekterna av skyddsprog­rammet – eller upphör helt.

För att förstå hur sjukdomar som cancer och diabetes uppstår, fokuserar forskarna ofta på en enskild organell. Här tror Thomas Nyström dock att man istället behöver undersöka hela cellernas funktion och kommunikat­ion för att förstå hur sjukdomarn­a uppstår. Organeller­na tycks ha en omfattande kommunikat­ion sinsemella­n, inte minst för att täcka upp för varandras defekter.

– En gen existerar inte i ett vakuum, utan finns i ett sammanhang med andra gener. En mutation kanske inte påverkar dig eftersom andra gener buffrar för den, vilket man kallar för genetisk interaktio­n och som kan studeras hos jäst. Hittills vet vi inte hur mitokondri­er känner igen förändring­ar i cellkärnan, eller vilka gener eller proteiner som deltar i kommunikat­ionen. Det är ett område som vi undersöker just nu.

Även om forskninge­n hittills skett på jästceller, talar det mesta för att mekanismer­na som styr åldrandet på cellnivå är uråldriga och universell­a. Därför är förhoppnin­garna stora att åldrandeme­kanismerna är desamma hos människan.

Är du den heliga Graal på spåren, att hitta svaret på åldrandets gåta?

– Det är absolut ett mål att förstå underligga­nde orsaker till åldrande. Men det kanske inte är samma orsaker hos alla människor. Hos en del är det kroppen som lägger av medan man fortfarand­e är mentalt pigg, hos andra är det tvärtom. Vad beror nedbrytnin­gen på? Vad är hönan och vad är ägget? Vi har som mål att titta på varenda gen i cellkärnan. Vi har exempelvis satt in en av de gener som orsakar Alzheimer sjukdom och Huntington­s sjukdom i jästceller och undersöker hur jästceller kan skydda sig mot just dessa sjukdomsge­ner.

Att helt bromsa åldersproc­essen är inte målet.

– Men kanske kan vi göra något åt de åldersrela­terade sjukdomarn­a om vi förstår hur de går till.

 ?? ?? Thomas Nyström är professor i mikrobiolo­gi vid institutio­nen för kemi och mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t och har ägnat över 30 år åt forskning inom området.
Thomas Nyström är professor i mikrobiolo­gi vid institutio­nen för kemi och mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t och har ägnat över 30 år åt forskning inom området.
 ?? BILD: THOMAS NYSTRÖM ?? ”En modercell kan ge upphov till 25-26 döttrar, och offrar sig själv så att döttrarna ska kunna behålla sin ungdom”, säger Thomas Nyström.
BILD: THOMAS NYSTRÖM ”En modercell kan ge upphov till 25-26 döttrar, och offrar sig själv så att döttrarna ska kunna behålla sin ungdom”, säger Thomas Nyström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden