Hallandsposten

Mardrömmar kan styras mot lyckliga slut

När drömmens värsta scen pågår startar ett pip var tionde sekund. Du registrera­r inte ljudet – men det gör din hjärna. Nu visar en studie att mardrömmar kan styras mot ett lyckligt slut som du själv har författat.

-

Varför människan har mardrömmar är inte helt klarlagt. Enligt vissa teorier ska det vara det undermedve­tna som hjälper oss bearbeta komplicera­de och jobbiga känslor. Andra teorier säger att de är ett sätt för oss att konfronter­a läskiga och tuffa situatione­r i en säker miljö, som ett sätt att förbereda oss på vad som kan komma skall.

Enligt forskarna bakom den nya studien drabbas mellan 4 och 8 procent i en befolkning av återkomman­de och av så svåra mardrömmar att de inte vågar gå och lägga sig av rädsla för att vakna kallsvetti­ga av skräck när drömmen pågår som värst.

Christian Benedict är författare, föreläsare och docent i neuroveten­skap vid Uppsala universite­t och forskar på hur sömn och sömnbrist påverkar våra liv.

– Vi vet att personer med PTSD, som har upplevt något traumatisk­t, är mer sårbara än andra, liksom barn och äldre. Men alla större förändring­ar kan ge oss mardrömmar som att byta jobb, skilja sig eller flytta utomlands.

Det är hans kollegor i Schweiz som står bakom den nya studien som omfattar totalt 36 deltagare med mardrömsst­örningar. Hälften av deltagarna fick använda en teknik som kallas Imagery rehearsal therapy, IRT för att ta kontroll över innehållet i sina mardrömmar. Den går i korthet ut på att först skriva ner sin mardröm så detaljerat som möjligt. Nästa steg är att skriva om sin mardröm med ett lyckligt slut och därefter läsa den varje kväll före sänggående.

Andra hälften av gruppen med 18 deltagare fick genomgå samma procedur

” Många som lider av återkomman­de mardrömmar undviker att sova och det är inte alls bra för hälsan eller välmåendet

Christian Benedict Sömnforska­re

 ?? ARKIVBILD: NAINA HELÉN JÅMA ?? En forskargru­pp i Schweiz har hittat ett verktyg som kan hjälpa människor med återkomman­de mardrömmar att påverka innehållet i våra drömmar.
ARKIVBILD: NAINA HELÉN JÅMA En forskargru­pp i Schweiz har hittat ett verktyg som kan hjälpa människor med återkomman­de mardrömmar att påverka innehållet i våra drömmar.
 ?? BILD: STEFAN TELL ??
BILD: STEFAN TELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden