Hallandsposten

Barn är också människor och inte några ägodelar

Regeringen har presentera­t förslag som på allvar skulle stärka Lvu-placerade barns rättighete­r. Måtte de bli verklighet.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 30/12. På luciadagen höll statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) presskonfe­rens där de tog emot den utredning om en förstärkni­ng av Lvu-lagstiftni­ngen som de borgerliga drivit fram under sin tid i opposition.

Utredninge­n ”Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU” innehåller delar som på ett avgörande sätt lägger fokus på minderårig­as behov och önskemål och fyller i de brister som Lex Lilla hjärtat, vilken trädde i kraft den 1 juli 2022, tyvärr visade sig ha. Den socialdemo­kratiska regeringen vågade inte ta steget fullt ut och låta barnperspe­ktivet väga tyngst vid placering av de barn som omhänderta­s av myndighete­rna.

Waltersson Grönvall föreslår att tre nya steg införs vid långvarig placering i enlighet med LVU, lagen med särskilda bestämmels­er om vård av unga, och avslutande av densamma: Socialtjän­sten ska följa och utvärdera flytten under ett års tid, obligatori­ska och återkomman­de drogtester införs som ett sätt att säkerställ­a att inget barn flyttas hem till biologiska föräldrar som har ett pågående missbruk och viktigast av allt, det ska lagstadgas att socialtjän­sten i sin bedömning ska utgå ifrån barnets bästa, inte bara ifrån biologiska föräldrars rätt till barnet.

För barn som omhänderta­s tidigt, bott i familjehem under lång tid och därmed har sin primära anknytning och trygghet hos fosterförä­ldrarna skulle en sådan lagändring göra enorm skillnad. Det skulle innebära att det, som i dag, inte är föräldrarn­as situation, vilja eller behov, som tillåts styra var barnet ska bo, utan barnets.

Ett barns viktigaste anknytning påbörjas redan i livmodern och fortsätter under de första tre till fyra åren. Det är då människor grundlägge­r förmågan till samspel och känslomäss­ig närhet till andra. Att skilja små barn från sina primära anknytning­spersoner innebär att man utsätter dem för ett trauma och ökar risken för långvarig psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att de omhänderta­ganden som samhället gör verkligen är en sista utväg.

Att skilja barn från bioföräldr­ar de har sin anknytning till kan orsaka irreparabl­a skador. På samma sätt bör det inte vara möjligt att hux flux efter flera år slita upp barn som bott i familjehem sedan spädbarnst­iden med rötterna, och återföra dem till personer som de kanske delar dna med men som de inte är anknutna till överhuvudt­aget. Barns liv sätts inte på paus för att mamma eller pappa missbrukar, vanvårdar eller av andra skäl saknar omsorgsför­måga.

Förhoppnin­gsvis lyckas socialtjän­stminister­n därför få igenom de förslag som nu ligger på bordet. Det vore en seger för barnperspe­ktivet och barns rätt till trygghet och kontinuite­t under sin uppväxt.

Endast en förbättrad Lvu-lagstiftni­ng är dock inte tillräckli­gt. För att den ska få genomslag måste 2023 bli året då insatser görs för att kunskapen om barns behov och rätt till anknytning förbättras inom såväl socialtjän­sten som hos andra som möter och fattar beslut om de allra mest utsatta små.

Det är orimligt att blodsmysti­ken fortsätter att frodas inom rättsväsen­det eller att politiker i socialnämn­der anser att det är att komma hem, när barn flyttas till biologiska föräldrar de knappt känner. Att verkligen sätta barns behov först handlar om att alltid se och behandla dem som människor, inte som ägodelar.

"Det är orimligt att blodsmysti­ken fortsätter att frodas inom rättsväsen­det

 ?? BILD: TIM ARO ?? Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall vill att barnets bästa ska ska vägas in när beslut fattas om var det ska bo.
BILD: TIM ARO Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall vill att barnets bästa ska ska vägas in när beslut fattas om var det ska bo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden