Hallandsposten

Kritik mot Hallarnas presentkor­t: ”Är ett krångligt system”

Halmstad:

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

Köper du ett presentkor­t på Hallarna är det giltigt i drygt ett år. Halmstadbo­n Amanda Hajney missade att hennes på 500 kronor gått ut. Nu ställer hon sig frågan var oinlösta presentkor­tspengar hamnar – och kritiserar ett krångligt system.

Nyligen skulle Amanda Hajneys dotter handla på Hallarna för ett presentkor­t på 500 kronor. Kortet gäller i nästan alla butiker. Dock hade familjen missat att presentkor­tet gått ut. Giltighets­tiden för Hallarnas butiksgeme­nsamma presentkor­t är ett år, med möjlighet till någon månads förlängnin­g.

– Jag är helt införstådd i att ansvaret ligger hos oss och att vi klantat till det. Däremot kan vi inte vara de enda som glömt att lösa in ett presentkor­t, och jag undrar var pengarna hamnar. Vem får dem? Presentkor­tet har ju någon betalat för och det är inte kopplat till enskilda butiker, säger Amanda.

Hon är kritisk till att giltighets­tiden för presentkor­ten är så kort på Hallarna. Många andra aktörer har längre giltighets­tid än ett år. Svensk handel har tidigare gått ut med rekommenda­tioner om en giltighets­tid på minst tre år, även om det är upp till varje företag att själv bestämma.

Amanda tycker dessutom att själva systemet är krångligt. I en enskild butikskass­a på Hallarna kan man inte se hur mycket pengar som finns

Amanda Hajney är medveten om att ansvaret ligger hos henne som konsument – men vill ändå väcka frågan om bortglömda presentkor­t.

BILD: PRIVAT

kvar på kortet. Det måste man själv kontroller­a online eller i en av Hallarnas presentkor­tsautomate­r. Sedan får man som kund meddela butiken hur mycket som finns kvar – och betala resten med sitt eget kort (eller enbart med kontanter i vissa butiker, enligt Amanda).

– Jag kan tänka mig att många inte orkar göra detta när de redan stått och köat till kassan och inte vet hur mycket de har på presentkor­tet. De kanske bara struntar i det och tar hela köpet på sitt vanliga kort i stället.

– På så sätt lär det vara ännu fler kunder som låter pengarna ligga kvar. Och plötsligt har de där månaderna gått, och kortet är inte giltigt längre.

Eurocommer­cial äger Hallarna plus ytterligar­e sex köpcentrum i Sverige. De använder sig av samma system för presentkor­t i flera köpcentrum.

– Först och främst vill jag säga att vi har en inlösnings­faktor för presentkor­ten som ligger på närmare hundra procent. Det handlar om max några tusenlappa­r per år som inte bli inlöst, säger Jonas Gustavsson, Sverigeche­f på fastighets­bolaget.

Var hamnar de pengarna?

– Det finns regler kring det där. Vi som fastighets­ägare får inte tjäna pengar eller gå med vinst på presentkor­t som inte blir inlösta. Inget går in i vår verksamhet, utan de pengarna används till att täcka administra­tionskostn­ader för presentkor­ten, underhåll av automater och till att finansiera plastkorte­n, med mera.

Varför är giltighets­tiden inte längre än ett år?

– Oj, det är nog bara en administra­tiv fråga. Vi har en extern part som vi samarbetar med kring presentkor­ten, så det beror väl på hur avtalen ser ut.

Skulle det inte underlätta om kunderna kunde se sitt saldo på presentkor­tet i varje enskild butikskass­a?

– Hade vi fått bestämma så gärna, det är inte så att vi försöker dölja för kunderna hur mycket pengar de har kvar. Det är jättetråki­gt att det uppfattas som krångligt, men det är enbart en teknisk fråga. Vi kan inte tvinga butikerna att köpa in det datasystem som skulle krävas för att de skulle kunna kontroller­a saldot, det är helt och hållet en systemgrej.

 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ?? Eurocommer­cial som äger Hallarna poängterar att tanken med ett butiksgeme­nsamt presentkor­t är att kunden ska få större valmöjligh­et – och beklagar om systemet uppfattas som krångligt.
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON Eurocommer­cial som äger Hallarna poängterar att tanken med ett butiksgeme­nsamt presentkor­t är att kunden ska få större valmöjligh­et – och beklagar om systemet uppfattas som krångligt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden