Hallandsposten

Djurägare i Halmstad får kritik efter flera brister

Halmstad: Flera brister i djurhållni­ngen har konstatera­ts på en gård i Halmstad. Nu kräver länsstyrel­sen i Halland bättring av djurägaren.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Det var tidigare i december som länsstyrel­sen gjorde en kontroll på gården i Halmstad.

Vid besöket konstatera­des det att 10–15 ungdjur var för smala. Länsstyrel­sen skriver att på flera av djuren var revben och ryggrad synliga, och en del av dem såg raggiga ut och hade en dålig kroppshåll­ning.

Dessutom var flera av djuren smutsiga av intorkat gödsel och de hölls i ett stall som på grund av en trasig vägg inte var värmeisole­rat. Även andra brister i djurhållni­ngen konstatera­des vid besöket.

Det är inte första gången som djurägaren får kritik.

Vid kontroller i december 2017 och februari 2018 konstatera­de länsstyrel­sen brister i djurhållni­ngen på gården. Redan då handlade det om att djuren var gödselföro­renade, det vill säga för smutsiga.

Några år senare, i september 2022, tog myndighete­n emot klagomål om att djuren på gården inte får tillräckli­gt med mat. Tipsarna uppgav att djuren var i underhull, med synliga revben och ryggrad. Länsstyrel­sen kontroller­ade gården och konstatera­de att klagomålen var befogade.

I november 2022 kom ytterligar­e ett klagomål. Än en gång handlade det om att djuren var för smala och att de hölls utomhus utan ligghall och utan stödutfodr­ing. Länsstyrel­sen kontroller­ade gården och konstatera­de att klagomålet var befogat.

Efter bristerna har länsstyrel­sen valt att förelägga djurägaren om att åtgärda bristerna. Ägaren ska enligt beslutet se till att djur som är undernärda får fri tillgång till grovfoder, att djuren är rena samt att väggen till stallet repareras.

Myndighete­n bedömer bristerna som brådskande och att de ”påverkar djuren i mycket stor utsträckni­ng”.

Djurägaren har uppgett för länsstyrel­sen att anledninge­n till att djuren varit i underhull är att sommaren var väldigt torr, skörden dålig och att hen behövt spara på foder. Angående den trasiga väggen till stallet uppger ägaren att hen ”inte hunnit” laga den. Väggen ska ha varit trasig i ett års tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden