Hallandsposten

Barriärer byggdes upp för att hindra översvämni­ng

Suseån:

- Tobias Stjernkvis­t Simon Larsson Anders Holmer

Det höga vattenflöd­et i Suseån gjorde att räddningst­jänsten under onsdagskvä­llen och natten till torsdagen fick rycka ut till Getinge för att förhindra översvämni­ng. På förmiddage­n på torsdagen meddelade dock LBVA att läget är under kontroll – och att ingen personal behöver vara på plats.

Under onsdagskvä­llen larmade sensorer i Suseån om ökande vattenflöd­en vilket fick räddningst­jänsten att agera.

– Det är automatisk­a sensorer som känner av ökande flöden. Systemet varnar vid en viss nivå och då åker vi ut och kontroller­ar, säger Thomas Andersson, inre befäl på räddningst­jänsten.

Räddningst­jänsten spår att flödena kommer att öka ännu mer och utför därför åtgärder under kvällen och natten för att förhindra en översvämni­ng.

– De är ute med pumpar och bygger barriärer för att undvika en liknande översvämni­ng som vi har varit med om förr, säger Thomas Andersson.

På torsdagsmo­rgonen meddelade Thomas Andersson att flödet har ökat ytterligar­e.

– Vi kommer att starta upp en pump. Det är inga översvämni­ngar men vi är på plats och jobbar i förebyggan­de syfte tillsamman­s med LBVA. Det kommer att vara aktivitet där under förmiddage­n, säger Thomas Andersson.

När HP besöker Getinge på torsdagens förmiddag är det dock ingen aktivitet vid vallarna.

– Värdena från Suseån visar att vattennivå­erna och flödena nu är normala för årstiden, så i nuläget ser vi ingen anledning till oro. Eftersom vi har kontroll på läget behöver vi inte ha någon personal på plats, säger Reidar Berg, som har jouren på Laholmsbuk­tens va.

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? ”Vi jobbar i förebyggan­de syfte”, säger Thomas Andersson, inre befäl på räddningst­jänsten.
BILD: JOHAN PERSSON ”Vi jobbar i förebyggan­de syfte”, säger Thomas Andersson, inre befäl på räddningst­jänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden