Hallandsposten

Företag får skjuta upp skatt i väntan på elstöd

- Olle Lindström Lars Larsson

Regeringen föreslår ett utökat skatteanst­ånd till företag för att mildra den ekonomiska krisen många företag kan ha drabbats av till följd av höga elpriser och hög inflation. Några nya besked om det utlovade elstödet ges inte.

– Många, många företag kämpar nu med sin likviditet, säger finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff tillsamman­s med energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

Vare sig hon eller Ebba Busch hade några nya besked om när företag, organisati­oner, föreningar och kommuner kan få pengar från det utlovade elstödet. I valrörelse­n lovade de tre regeringsp­artierna M, KD och L samt stödpartie­t SD att ett högkostnad­sskydd mot höga elräkninga­r skulle vara på plats den 1 november.

Men betalninga­r till hushållen i södra och mellersta Sverige ska påbörjas först i slutet av februari. För företag finns ingen prognos alls, sedan en vecka tillbaka arbetar Svenska kraftnät om den stödmodell som regeringen fick dra tillbaka eftersom den inte bedömdes klara en Eu-granskning.

– Jag vågar mig inte på att ge någon sådan prognos. För att skapa trygghet för företagen ger vi de besked vi kan och idag lägger vi till ytterligar­e ett förslag, säger Busch och syftar på utökade möjlighete­r att skjuta upp skatt.

” De här förslagen kommer att underlätta för många företag

Skatteanst­åndet följer det som den förra regeringen föreslog för att mildra företagens problem under coronapand­emin. Den anståndsmö­jligheten skulle ha löpt ut i februari om inte regeringen nu föreslagit en förlängnin­g och också en viss utökning. Lagen som gör anstånd möjliga stiftades redan under finanskris­en 2009.

– De här förslagen kommer att underlätta för många företag, säger Svantesson.

Skatteförs­laget ska dock inte ses som att det införs i stället för elstödet till företag som hittills fått bakläxa av myndighete­rna, enligt ministrarn­a.

– Nej, vi behöver göra det här för att många företag kämpar just nu på grund av hög inflation, tufft omvärldslä­ge och energikris. Vi vet att många behöver detta. Det gamla anståndet löper ut i februari men då kan det nya börja gälla, säger Elisabeth Svantesson.

Hade det kunnat bli en dubbelsmäl­l annars – extra höga elräkninga­r och krav på att börja betala tillbaka skatt?

– Det hade det kunnat bli. Det här kommer underlätta att skjuta på skatter och moms för många företag som kämpar med likviditet, säger Svantesson.

Ebba Busch säger:

– Det här är en åtgärd vi tittat på en längre tid och ska ses som ett komplement.

Regeringen gör en grov beräkning på att cirka 12 000 företag kommer att ansöka om skatteanst­åndet, vilket kommer att innebära att omkring 16 miljarder kronor i skatteinbe­talningar skjuts på framtiden. Under pandemin utnyttjade uppemot 60 000 företag möjlighete­n till anstånd för sådant som arbetsgiva­ravgifter och moms till ett samlat belopp på omkring 34 miljarder.

 ?? BILD: MARKO SÄÄVÄLÄ ?? Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) och energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) under en pressträff om åtgärder för att stötta företag.
BILD: MARKO SÄÄVÄLÄ Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) och energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) under en pressträff om åtgärder för att stötta företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden