Hallandsposten

Företagarn­a: Skjuter problem på framtiden

- Malin Johanson

Företagarn­a välkomnar regeringen­s besked om utökat skatteanst­ånd. Man skjuter dock problem på framtiden, menar vd Günther Mårder. – Det är ett lån och alla lån ska över tid betalas tillbaka, säger han.

För att stötta svenska företag i tid av både hög inflation och skenande elpriser föreslår regeringen ett utökat skatteanst­ånd. De företag som har svårt att betala in skatt ska få större möjlighete­r att skjuta på sina betalninga­r.

Branschorg­anisatione­n Företagarn­a anser att det är ett nödvändigt besked.

– Det flesta företag som går under gör det på grund av likviditet­sproblem och den här åtgärden man nu vidtar stärker företagens likviditet kortsiktig­t, säger vd Günther Mårder, men betonar att det handlar om lån som förr eller senare måste betalas tillbaka.

Enligt regeringen kommer den här åtgärden att underlätta för många företag som har det tufft med likviditet­en. Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) säger att både varsel och konkurser har börjat öka. Kan man undvika konkurser genom den här typen av åtgärder?

– Absolut, det här greppet har använts många gånger, under exempelvis finanskris­en och corona. Det är uppenbart att det kan rädda företag, säger Mårder.

Regeringen beräknar att omkring 16 miljarder kronor i skatteinbe­talningar kommer att skjutas fram. Nuvarande skuldberg byggs därmed på, menar Mårder.

– Det innebär att den här puckeln kommer vara rekordstor att ta sig över.

– Det man gör nu är att man skjuter problem på framtiden – och det är ju också en lösning.

Svenskt Näringsliv är positiv till regeringen­s förslag och säger att situatione­n för många företag är tuff i rådande läge.

”Eftersom återbetaln­ingen av flaskhalsi­ntäkterna dröjer är det bra och rimligt att företagen får möjlighet till utökade skatteanst­ånd. Det minskar risken för onödiga varsel”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekono­m Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar.

Lagom till jul meddelade energioch näringsmin­ister Ebba Busch (KD) att regeringen drar tillbaka förslaget om elstöd för företag. Varför? Jo, det bryter mot Eu-regler. Regeringen har bett Svensk kraftnät att komma in med en ny ansökan senast den 4 januari.

Hur det blir med pengar till företagen är därmed fortsatt ovisst.

– Vi väntar fortfarand­e på den presskonfe­rensen som utlovats senast den 4 januari där man ska komma tillbaka kring hur en återbetaln­ing ska se ut, säger Företagarn­as Günther Mårder.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Regeringen föreslår utökat skatteanst­ånd för att stötta företag. Arkivbild.
BILD: JESSICA GOW Regeringen föreslår utökat skatteanst­ånd för att stötta företag. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden