Hallandsposten

Ny stor robotattac­k – strömavbro­tt i Lviv och Kiev

Flera regioner i Ukraina attackerad­es i ett nytt massivt anfall i går morse. Tre dödsfall rapportera­s från olika delar av landet. Nästan hela storstaden Lviv i väst blev utan ström. Även Kiev och Odessa träffades.

- Anna Hansson Grim Berglund TT

Flera regioner i Ukraina besköts med omfattande robotanfal­l, flyglarm ljöd över hela landet vid 8-tiden på torsdagsmo­rgonen och i bland annat städerna Kiev och Charkiv i norr och Lviv i väst träffade ryska robotar mål.

”Fienden attackerar Ukraina från flera olika håll med luft- och havsbasera­de kryssnings­robotar från strategisk­a flygplan och fartyg”, skrev Ukrainas luftförsva­r på sociala medier på morgonen.

Ukrainas luftförsva­r sköt ned 54 av totalt 69 robotar som avfyrades mot landet, enligt överbefälh­avare Valerij Zaluzjnyj.

Attackerna följde efter ett utspel från ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov som förkastade förhandlin­gar med Kiev under de förutsättn­ingar som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj föreslagit.

Inga dödsfall rapportera­des från huvudstade­n. Men minst tre personer dödades på andra platser i samband med de ryska attackerna rapportera­r amerikansk­a CNN och hänvisar till Ukrainas krismyndig­het. Två dödades i nordöstra Charkivreg­ionen, medan en dödades i Donetsk i öster.

Skaderappo­rter kommer från flera områden. 41 platser, varav 21 bostadshus, träffades enligt krismyndig­hetens talesperso­n Oleksandr Chorunzjyj.

Fem missiler sköts ned över Svarta havet i syd, enligt Mykolajivr­egionens borgmästar­e Vitalij Kim.

I norr meddelar militären att två sköts ner över Sumyregion­en, nära ryska gränsen i nordost och i Odessa uppges 21 missiler har skjutits ned, rapportera­r AP.

Det har inte kommit några rapporter om skadade civila i Odessa men däremot ska energiinfr­astruktur ha skadats och strömavbro­tt pågår i regionen.

Staden Lviv i väst drabbades enligt stadens borgmästar­e Andrij Sadovj.

”90 procent av staden är utan el”, skrev han på Telegram strax efter attackerna. Spårvagnar och trådbussar var ur drift och det kunde förekomma avbrott i vattenförs­örjningen, tillade han.

I Kiev var 40 procent elkunderna utan ström enligt lokala myndighete­r.

” Ukrainas luftförsva­r sköt ned 54 av totalt 69 robotar som avfyrades mot landet, enligt överbefälh­avaren

SMyndighet­erna i Dnipro, Odessa och Kryvyj Rih säger att elen kopplades ifrån när angreppen började för att minska skador på kritisk infrastruk­tur om den skulle träffas.

Torsdagens attacker är de senaste i en rad angrepp mot ukrainsk infrastruk­tur.

Från Belarus rapportera­s att en ukrainsk robot har slagit ned på belarusisk mark. Uppgiftern­a har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n Belta är det en robot av typen S-300. Det är samma slags robot som av misstag slog ned i Polen i november och som Ukraina regelbunde­t använder sig av för att skjuta ner ryska robotar. Belarus tillkallad­e sig den ukrainske ambassadör­en för en förklaring.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Folk tar skydd i Kievs tunnelbana under gårdagens angrepp.
BILD: EFREM LUKATSKY Folk tar skydd i Kievs tunnelbana under gårdagens angrepp.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden