Hallandsposten

Raketanfal­len ”nästan omöjliga att förhindra”

- Grim Berglund TT

Regn av ryska raketer försöker radera det lilla av värdig vardag som finns kvar i Ukraina, nu senast under torsdagsmo­rgonen. Och robotarna är svåra att stoppa.angrepp mot flygbaser i Ryssland är ett sätt. – Det är bättre att stoppa attackerna än att skjuta ned robotarna, säger Ilmari Käihkö på Försvarshö­gskolan.

Ukrainska attacker har genomförts mot den ryska flygbasen Engels, som ligger omkring 60 mil från den ukrainska gränsen. Basen vid floden Volga är fruktad för sina bombplan av typen Tupolev Tu-95 som kan vara kärnvapenb­estyckade.

De är också plan som avfyrar robotar mot civila mål i den senaste fasen i det ryska invasionsk­riget.

Ilmari Käihkö, docent i krigsveten­skap på Försvarshö­gskolan i Stockholm, resonerar så här:

– Det som är intressant är att Ukraina har lyckats genomföra det här. Det kan röra sig om Sovjettill­verkade drönare som man lyckats modifiera.

Attacken i måndags var den andra, tidigare i december utfördes ett första angrepp mot basen.troligen handlar det om drönare som skickats från ukrainskt territoriu­m – och även om skadorna inte varit omfattande tvingas rysk militär att förflytta plan till andra flygbaser.

– Ukraina tvingade Ryssland att vidta åtgärder, och det kostar för ryssarna, säger Ilmari Käihkö.

De massiva ryska robotattac­kerna är nästan omöjliga att förhindra, även om Ukraina får luftvärn från väst.

– Ukraina har senast fått löften om luftvärnet Patriot från USA. Sådana system kan användas för att skydda Ukraina genom att skjuta ned robotar. Men de kan inte stoppa attackerna. De två angreppen är det enda Ukraina har lyckats med för att stoppa ryska robotattac­kerna.

Men, säger Käihkö, det visar på flera frågeställ­ningar i de olika faserna i det ryska invasionsk­riget:

– Det är också psykologis­kt viktigt för Ukraina att visa att man gör framsteg. Det behöver ukrainarna göra för sin egen skull, men även för oss som stödjer Ukraina. Det visar att vårt fortsatta stöd spelar roll.

– Där finns ett problem. Vi som stödjer Ukraina tillåter inte att våra vapensyste­m används för att attackera Ryssland.

Vilket leder till nästa problem i krigets utveckling.

– USA har från början haft två prioriteri­ngar. Den första är att stödja Ukraina. Den andra är att inte hamna i krig med Ryssland. Hittills kan man säga att man bara delvis lyckats med det första och helt lyckats med det andra.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g har också varnat för ett utvidgat krig. Detta innebär att Ukraina hamnar i ett dilemma.

– En eskalering av kriget skulle kunna gynna Ukraina. Här finns ett konkret exempel på olika intressen – och det försätter Ukraina i en väldigt svår situation.

Ryssland och Ukraina förhåller sig också olika till krigets spelregler. Ukraina attackerar bara så kallade legitima mål, det vill säga militära anläggning­ar. Ryssland attackerar civila mål på bred front.

– I stället för att satsa alla resurser på Ukrainas militära förmåga, så måste vi nu också tänka på Ukrainas ekonomi, dess förvaltnin­g, humanitära situation och infrastruk­tur. Tidigare kunde vi koncentrer­a oss på den militära situatione­n. Den förändring­en gynnar Ryssland, säger Ilmari Käihkö.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden