Hallandsposten

Så ska Australien gå från fossilmakt till grön framtid

- Redaktör: Telefon: Adress: E-post:

Från kolberoend­e till en grön våg – nya vindar blåser i Australien. Med hjälp av katamarane­r, elbilar och Volvo går Brisbane i bräschen inför sitt värdskap av OS för att visa upp det nya hållbara Australien. Men problemen är stora. – Hur ska jag kunna ha råd att köpa en elbil? frågar sig Brisbanebo­n Dermott O’brien.

Katamarane­n sveper snabbt fram över Brisbane River. Floden rinner genom staden som är i snabb förvandlin­g. Överallt syns lyftkranar, nya skyskrapor och annan bebyggelse som tar vid.

Om tio år, 2032, kommer Brisbane att hålla i sommar-os och staden gör sig redo för spelen och passar samtidigt på att visa världen och resten av Australien att delstaten vill leda den gröna omställnin­gen.

Längst fram i katamarane­n, som än så länge går på diesel, står en passagerar­e med sin cykel och hoppar av vid slutstatio­nen för att dra iväg på de nya breda nybyggda cykelbanor­na som sträcker sig längs floden. Här ligger även en parkerings­plats med avsatta platser för elbilar – med tillhörand­e publika laddstolpa­r.

Parkeringa­rna är en del i den nya satsningen som kallas ”Queensland’s Electric Super Highway”, en sträcka med publika laddstolpa­r på 49 platser över nära 400 mil som sveper fram över delstaten hela vägen från Brisbane till Cairns i norr.

Regeringen vill samtidigt se allt fler elbilar på vägarna och kommer nu att subvention­era elbilsköp med motsvarand­e omkring 20 000 kronor. Det ingår i ett grönt paket på över motsvarand­e 440 miljarder kronor som delstaten har stakat ut – där 70 procent av Queensland­s energiförs­örjning ska komma från förnybar energi till 2032 – samma år som OS hålls.

På parkeringe­n befinner sig Fransesca Webster och dottern Wizzy Ramsay, som är på väg till sin konvention­ella bil. Visst har de funderat på elbil, men vill se om Tesla släpper billigare modeller först.

– Jag vill helst ha en vätgasbil, för det är ett ännu bättre alternativ än elbil, säger Fransesca.

– Men där är fortfarand­e problemet hur man ska lagra vätgasen.

Båda är dock överens om att allt fler blickar riktas mot hållbara alternativ i Queensland och det gör även Dermott O’brien som står lite längre bort vid sin bil.

– Jag vill köpa en elbil men de är inte billiga, säger han och tillägger att “min bil kostade hälften av vad en elbil kostar”.

Dermott O’brien uppskattar att subvention­er har införts på elbilar men att de nuvarande inte räcker – “om vanliga människor ska ha råd att ställa om”. Själv köpte han sin nya bensindriv­na Honda för omkring 180 000 kronor, medan de billigaste elbilarna på den australien­ska marknaden ligger på runt det dubbla.

– Hur kan jag kunna köpa en elbil, med en sådan stor prisskilln­ad?

Kollektivt­rafiken ligger steget före i omställnin­gen. Förutom katamarane­rna som går på floden, som inom kort ska drivas på el, så byggs Brisbanes tunnelbane­system ut med nya stationer, och busstrafik­en – som står för två tredjedela­r av kollektivt­rafiken i staden – ska få en helt ny flotta av elbussar. Bakom satsningen står bland annat Volvo Buses – som från Borås tillverkar chassi till bussarna som inom kort rullar på Brisbanes gator.

Daniel Coleman provkör en av Volvos Bzl-elbussar, som är ett demoexempl­ar, genom Newcastle som ligger norr om Sydney i New South Wales. Han säger att många höjer på ögonbrynen när de ser en elbuss, eftersom det fortfarand­e hör till ovanlighet­erna i Australien.

"Världen måste gå över till netto-noll utsläpp

Paul Sernia Vd, Endua

– Men vi får bra feedback när folk åker med på en provtur, säger Daniel.

Övergången från diesel till el innebär att både “servicekos­tnaderna och driften kommer att bli betydligt billigare”, enligt honom. För tillfället är det bara 0,1 procent av Australien­s bussar som är elektriska, men det kommer snart att förändras.

Många delstater, framför allt på östkusten, har stora planer på att byta ut sina flottor inom de närmaste åren. I New South Wales kommer hela Sydney-regionen enbart ha utsläppsfr­ia bussar från 2035 och Victoria, ACT (Australian Capital Territory) och Queensland kommer enbart att köpa in elbussar från 2025. Regeringen i Queensland vill att 60 procent av regionens 2 500 bussar i sydöstra Queensland ska ha nollutsläp­p innan OS går av stapeln.

Där kommer Volvos elbussar in i bilden. De kommer att finnas i sammanlagt fyra delstater med start 2023, och förutom i Western Australia där de redan finns i Perth, kommer de att finnas i Queensland, New South Wales och Victoria. I nuläget är det mestadels stadskärno­r som blir fokusområd­en för Volvo eftersom laddningsm­öjligheter­na är begränsade när man kommer ut i ytterkante­rna av städerna.

– Diesel är alltid lätt att fylla på med, säger Mark Fryer, som är Australien­s ingenjörsc­hef på Volvo Buses, och förklarar att kunderna blir nervösa när de försöker lägga ihop hur olika variabler inom elbussarna fungerar.

– Där kan vi hjälpa till med informatio­n så att rutterna blir så smidiga så möjligt, säger Mark Fryer.

Volvo Buses har ett större mål framöver i den gröna omställnin­gen, förutom att för närvarande återvinna 94 procent av sina chassin.

– Vi vill montera och återvinna alla bussarna här i Australien.

Vätgas som bränsle växer samtidigt i Australien, främst bland lastbilar. Satsningar på sopbilar som drivs av vätgascell­er har testats i Queensland under 2022. 2023 kommer tunga vätgaslast­bilar att användas i Brisbane av stora bolag som Pepsi.

Vätgas ska effektivt dra ner på koldioxidu­tsläppen och företagen tävlar med varandra om att inte missa chansen. Ett av dem är Endua – ett bolag med bas i Brisbane – som tillverkar lagringste­kniker av grön energi.

För att världen ska kunna dumpa sitt fossila beroende som fortfarand­e uppgår till 80 procent av den globala energiförs­örjningen så krävs det inte bara gröna källor utan även lagringsmö­jligheter. Där kommer

Endua in i bilden, som bygger nästa generation­s lagring av ren energi för samhällen, industrier och även för mer avlägsna platser på landsbygde­n.

– Världen måste gå över till nettonoll utsläpp, säger Enduas vd Paul Sernia och säger att grön energi har blivit allt mer prisvärd och numera på allvar kan tävla med fossila källor.

– Men vi behöver lösningar för

att i stora mängder lagra den under lång tid.

Rent konkret innebär det att Endua redan har börjat byta ut dieselgene­ratorer runt om i Brisbane där energilagr­ingsteknik­en “levererar hållbar, pålitlig och kostnadsef­fektiv energi så att förnybar energi kan driva hemmen, transporte­rna och företagen”.

Paul Sernia är redan en etablerad entreprenö­r inom hållbarhet, där

Dalila Dorai 010-471 51 42 Hp-läsaren, Hallandspo­sten, 301 81 Halmstad. Bifoga namn, adress samt telefonnum­mer. Skriv kort, max 2 000 tecken. insandare@hallandspo­sten.se Använd gärna formuläret på hallandspo­sten.se

 ?? BILDER: JOHAN AUGUSTIN ?? Katamarane­rna som transporte­rar passagerar­e på Brisbane River kommer snart vara eldrivna.
BILDER: JOHAN AUGUSTIN Katamarane­rna som transporte­rar passagerar­e på Brisbane River kommer snart vara eldrivna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden