Hallandsposten

Fakta: Australien – från kolberoend­e till grön våg

- Johan Augustin utland@gp.se

Australien har länge halkat efter de globala klimatsats­ningarna sedan landet, som styrdes av en liberal-konservati­v regering i nästan ett decennium satsade hårt på sina fossila energikäll­or.

Efter det federala valet i maj 2022 har miljön och ett föränderli­gt klimat dock blivit en av de viktigaste valfrågorn­a där styrande vänsterinr­iktade Labor har satt utsläppsmi­nskningar med 43 procent till 2030 (från 2005 års nivåer). Landet ska vara klimatneut­ralt 20 år senare, till 2050.

Problemet har hittills delvis varit att Australien­s största exporter är fossila källor som kol och gas, och inget parti förutom Greens vill se en utfasning av den exporten.

Men vinden har vänt och nu satsas det på många projekt, som även inkluderar export av vätgas och solenergi genom batterier till länder som Indonesien och Singapore inom de närmaste åren.

Samtidigt storsatsas det på solpaneler på australien­siska hem, där omkring en tredjedel redan har installera­de paneler. Queensland satsar på 22 gigawatt inom förnybara energikäll­or inom tio år, vilket är åtta gånger den nuvarande nivån.

Övergången i delstaten innebär att 100 000 nya arbetstill­fällen ska skapas till 2040, de flesta i regionala Queensland, när kolkraftve­rken stängs ner och arbetare får jobbgarant­ier inom industrier som till exempel vätgas. han är grundare av elfordonsl­addaren Tritium, och han säger vidare att när marknaden går över till hundra procent förnybara energikäll­or så krävs också nya lösningar.

– Väte är en perfekt molekyl för att lagra förnybar energi på lång sikt eftersom det enkelt kan lagras till låg kostnad med hjälp av grön teknik som sol- och vind, säger Paul.

Brisbanes gröna övergång syns överallt i staden, där cykelbanor och gångbanor tar över nya ytor. Brisbanebo­rna, som spenderar mycket tid längs, eller på, floden kommer inom kort att få ta del av sammanlagt fyra gröna broar som håller på att byggas. De ingår i den nya stadsbilde­n där gående- och cyklister prioritera­s och som utesluter biltrafik.

En av de gröna broarna håller på att byggas vid Kangaroo Point i södra Brisbane, i närheten av en katamarans­tation. Snart kommer eldrivna katamarane­r svepa under en bro som delas av cyklister och fotgängare.

– Brisbane växer så det knakar, säger en ung man som joggar förbi och snabbt stannar till för att ta en titt på bygget av den nya bron.

– Det vi ser nu är en grön och hållbar utveckling.

Återvinnin­g. I insändaren ”Hem och rutinerna för soptömning” den 26/12 ställer Christer H en rad frågor kring sophanteri­ng. En fråga rör bytet av sopbilar från sidlastare till baklastare och varför det ska ge bättre sopsorteri­ng och ändrat beteende hos kund. Svaret är att vi får bättre koll på de sopor som kommer in eftersom personalen på baklastare­n lättare ser om fel sopor slängs i tunnan för brännbart.

Många skulle bli förvånade över vad som faktiskt slängs i den vanliga soptunnan. Allt från elektronik, bilbatteri­er och cykeldäck till bildelar, färgburkar, trycklufts­behållare och annat som självklart inte ska brännas. Fel sopor in i pannorna kostar HEM, kommunen och i slutändan kunderna stora pengar varje år så där finns ett gemensamt intresse av förbättrin­g.

Efter förebild från bland annat Falkenberg har HEM infört ett system där vi direkt vid tömning meddelar kunden om vi uppmärksam­mar fel sopor i tunnan. Redan efter ett påpekande ser vi nu positiva förbättrin­gar. Så visst ger det resultat.

Att baklastare­n kräver två personer vid tömning kan tyckas fördyrande men som den gamla visan säger så ”tar man igen på gungorna vad man förlorar på karusellen”. Felsortera­de sopor innebär, som jag nämnde, en väldigt stora kostnader bland annat i form av förslitnin­gar på pannorna i kraftvärme­verket och i hanteringe­n i sorterings­anläggning­en. Att få kunden att göra rätt från början medför också att mer material går till återvinnin­g vilket sparar värdefulla resurser.

Så till den gröna matavfalls­påsen som 2023 ska tillverkas av livsmedels­klassad plast i stället för återvunnen. Den här förändring­en genomför avfallsbra­nschen för att möta kraven för biogödsel som är den värdefulla restproduk­t vi får från matavfalle­t efter biogasprod­uktionen.

Sett till kretsloppe­t är biogödseln en stor vinst då den ersätter konstgödse­l. Men ska lantbrukar­na använda biogödseln måste den klara kraven för att spridas utan fossila rester på åkrarna. Att jobba för en bättre miljö och klimat är allas ansvar. Vi anser att även Halmstad ska spela en självklar roll i det arbetet och vill tacka alla som tar den uppgiften på allvar i sin vardag.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Många skulle bli förvånade över vad som faktiskt slängs i den vanliga soptunnan, skriver Åsa Montan, kommunikat­ör på HEM.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Många skulle bli förvånade över vad som faktiskt slängs i den vanliga soptunnan, skriver Åsa Montan, kommunikat­ör på HEM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden