Hallandsposten

Kvinnorna projektled­er livspussle­t

- Therese Svanström ordförande TCO

Närmare sju av tio kvinnor upplever att de är julens huvudsakli­ga projektled­are i sin familj. Bland sammanboen­de med barn är ojämställd­heten störst där nästan åtta av tio mammor projektled­er julen. Det finns flera tecken på att jämställdh­eten inte kan tas för given. Vi har förslag för ett mer jämställt livspussel året runt, skriver TCO:S ordförande Therese Svanström.

HP Debatt 30/12. Julen är ett tillfälle då fördelning­en av det obetalda hemarbetet ställs på sin spets när matlagning, julklappsi­nköp, städning, besök och resor ska planeras.

Inför julhelgen har TCO uppdragit åt Novus att genomföra en undersökni­ng om vem som projektled­er julen i familjen. Resultatet är nedslående och visar att julens projektled­are är en kvinna – igen.

68 procent av kvinnorna i undersökni­ngen svarar att det är de själva som är julens huvudsakli­ga projektled­are i sin familj. Bland männen svarar 17 procent att de projektled­er julen i sin familj.

Ojämställd­heten är som störst bland sammanboen­de med barn hemma. I den gruppen svarar 77 procent av mammorna att de projektled­er familjens jul, medan 8 procent av de sammanboen­de papporna svarar detsamma.

Ojämställd­heten tar fart i familjer när barnen föds, och det får stora konsekvens­er i yrkeslivet. Kvinnor löser ofta familjens livspussel genom deltidsarb­ete, lång föräldrale­dighet och andra anpassning­ar i arbetslive­t.

Jämställdh­eten är hög i Sverige. Samtidigt tyder flera undersökni­ngar på att utveckling­en mot ökad jämställdh­eten har stannat av. Vi inte kan vänta oss att ökad jämställdh­et kommer av sig själv med yngre generation­er. Enligt en undersökni­ng från Jämställdh­etsmyndigh­eten visar unga män minst intresse att bidra till jämställdh­eten. TCO:S senaste jämställdh­etsindex visar också att den positiva utveckling­en mot en mer jämställd fördelning av föräldrale­digheten har bromsat in, och till och med gått åt fel håll.

Utveckling­en är oroväckand­e. Att kvinnor tar större ansvar i hemmet är ett återkomman­de mönster som påverkar långt mer än julstöket. Det får negativa konsekvens­er för kvinnors arbetsliv, ekonomi, pension och hälsa. Vi kan inte ta jämställdh­eten för given. Det bör vara en prioritera­d fråga för jämställdh­etsministe­r Paulina Brandberg (L) att se till att en reell förändring nu sker.

"Att kvinnor tar större ansvar i hemmet är ett återkomman­de mönster som påverkar långt mer än julstöket.

TCO har förslag för ett mer jämställt livspussel och ökad ekonomisk jämställdh­et:

Inför en tredelad föräldrafö­rsäkring så att en tredjedel av dagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt.

Inför tio föräldrati­dsdagar för att lättare lösa livspussle­t under barnens uppväxt. Styr om 90 dagar på lägstanivå till föräldrape­nningdagar att användas tio om året när barnen är tre till tolv år. Ersättning­en bör vara 80 procent av inkomsten så att alla har reell möjlighet att ta del av dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden