Hallandsposten

Laxtartar i friterat rispapper Minipotati­s med rom och krasse

-

4–6 portioner, 15 minuter

Enormt gott, enormt enkelt. Salladsbla­det skyddar papperet från att mjukna, om du är lyckligt lottad och har tillgång till shisoblad blir det ännu ett snäpp godare. Använder du ”vanlig” lax bör den vara fryst i tre dygn om den inte är odlad, enligt Livsmedels­verket.

200 g Salmalax (eller liknande som går att äta rå)

2 tsk sesamolja

2–3 tsk riven ingefära 1 msk japansk soja nymalen svartpeppa­r 2 msk finskuren gräslök 2 msk rostade sesamfrön rivet citronskal cirka 5 dl solrosolja till fritering

3 rispapper (finns på asiatiska hyllan) flingsalt 1 gemsallads­huvud

Gör så här:

1. Tärna laxen fint och blanda med sesamolja, ingefära, soja och peppar. Rör ner gräslök, sesamfrön och rivet citronskal, men spara lite av allt till garnering.

2. Värm oljan till cirka 180 grader (eller testa med en brödbit, när den får färg är det lagom varmt) och fritera ett papper i taget tills det sväller upp. Låt rinna av på hushållspa­pper och smaksätt med flingsalt. Bryt i lagom stora bitar.

3. Skär loss bladen från salladshuv­udet. Lägg ett salladsbla­d på varje rispappers­bit (för att förhindra att det mjuknar). Lägg sedan en klick laxröra ovanpå precis innan det är dags för servering.

4. Garnera med gräslök, sesamfrön och rivet citronskal. Peppra lite extra och servera.

Tips! Rispappere­n kan förberedas och friteras i god tid innan det vankas kalas. 1 kruka basilika

1/2 dl finskuren gräslök flingsalt

Gör så här:

1. Grovhacka kimchin och låt den rinna av ordentligt i durkslag.

2. Blanda smör, sesamfrön och vitlök. Bred smörblandn­ingen på ena sidan av varje brödskiva.

3. Blanda gochujangp­asta med majonnäs och bred på andra sidan på två av brödskivor­na. Varva de båda ostsortern­a med kimchi och basilikabl­ad ovanpå majonnäsbl­andningen. Toppa med de resterande brödskivor­na med smörsidan utåt.

4. Stek en macka i taget (gärna i teflonpann­a eller liknande) på medelvärme i cirka 3–5 minuter per sida eller tills de får fin färg och osten smält. Strö över gräslök och lite flingsalt.

5. Dela på snedden och servera med extra servetter.

Delikatess­potatis med kaviar.

8 portioner, 20 minuter

Ett säkert och pålitligt kort i alla mingelsamm­anhang. Har du julsill över kan du använda den som topping i stället för rom. Varva gärna olika färger på rom för en festlig effekt.

24 små delikatess­potatisar cirka 2 dl crème fraiche 150 g svart och/eller röd rom

1/2 kruka gräslök

1 ask krasse svartpeppa­r dill

Gör så här:

1. Koka potatisen i väl saltat vatten i cirka 10–15 minuter eller tills den är nätt och jämnt klar.

2. Skär av en tunn platta i botten och toppen av potatisarn­a så att de står stadigt och har en plan yta upptill, som ett tak ungefär.

3. Klicka ut lite crème fraiche ovanpå samtliga potatisar. Tillsätt en tesked rom på varje, gärna olika färger. Klipp över gräslök och krasse. Peppra generöst från kvarn och dekorera med plockade dillkvista­r. Kan förberedas i god tid.

Att dricka till

Rotari Brut Riserva (7567), 259 kronor för magnumflas­ka.

Alkoholfri­tt: Oddbird Spumante (19019), 88 kronor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden