Hallandsposten

Mingelvänl­ig plockmat

- bjuder på härliga recept varje vecka.

Kanapéer, snittar, plockmat – kalla det vad du vill. Men visst är det väl ändå trevligt med små söta rätter som är som gjorda för att mumsa på till ett glas bubbel på stående fot? Det blir ju så upplyftand­e anspråkslö­st. Att bjuda hem folk på middag är liksom en helt annan femma. Det ska planeras och förberedas och tänkas ut – och inte minst tillagas - enligt konstens alla regler. Några smårätter kan däremot vem som helst trolla fram, egentligen behöver det inte vara mycket mer komplicera­t än chips och dipp.

Här har jag emellertid totat ihop några av mina personliga favoriter, käcka smårätter som ständigt återkommer i lite festligare sammanhang. Otroligt enkla och snabba att göra, men bjuder likväl på viss imparfakto­r. Och några förtjusta utrop suktar man kanske ändå efter när det vankas gäster.

Inte vet jag hur det är för din del, men själv brukar jag vara så evinnerlig­t trött på julmaten vid det här laget att det känns som en ren befrielse att bli bjuden på något annat. Inget fel med rester – jag är helt för att ta vara på varenda smula – men man kan ju trots allt behöva en paus emellanåt.

När det handlar om plockmat bör man först och främst tänka användarvä­nligt. Det vill säga, födan i fråga bör gå att äta med en hand. Den andra handen lär ju vara upptagen med bubbelglas, glöggmugg eller liknande. Bestick funkar liksom inte om man står upp och äter.

Praktiskt är även grejer som tål att förberedas i god tid, där allt som återstår är att slutföra det allra sista, duka fram och pynta lite extra.

Det kan vara det enklast tänkbara såsom skivade charkuteri­er, väl utvalda ostbitar, salta kex och blandade oliver. Huvudsaken är att vi faktiskt äntligen går mot ljusare tider. Väldigt värt att skåla för.

” Inget fel med rester – jag är helt för att ta vara på varenda smula – men man kan ju trots allt behöva en paus emellanåt.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Bjud in vännerna på lite festliga helgkanapé­er, snittar och plockmat i mellandaga­rna.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Bjud in vännerna på lite festliga helgkanapé­er, snittar och plockmat i mellandaga­rna.
 ?? ?? Kalasgoda kimchisnit­tar med cheddar går finfint att äta med en hand.
Kalasgoda kimchisnit­tar med cheddar går finfint att äta med en hand.
 ?? ?? En len och god lax kan man använda till många olika smårätter.
En len och god lax kan man använda till många olika smårätter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden