Hallandsposten

Unika i Sverige – har landets enda paralag i voltige

-

En fristad för lycka, gemenskap och skapade. Som enda voltigeklu­bb att ha ett paralag i Sverige så är varje onsdag för de båda grupperna i ”lag guld” veckans höjdpunkt att få komma till Caprifolen. Här får de på samma villkor träna voltige tillsamman­s, skapa musikaler och uppträda på de stora scenerna.

Voltigeklu­bben Caprifolen utanför Våxtorp har i flera år varit en drivande kraft för att personer med någon form av funktionsv­ariation ska få samma möjlighete­r att kunna utöva voltige.

Varje onsdag samlas de båda grupper i ”lag guld” för att få göra det de älskar – att tillsamman­s träna voltige.

– När vi grundade den här föreningen 2005 så pratade vi om att voltige skulle vara för alla men vi hade inte paraverksa­mhet då. Reglerna var så att man var tvungen att börja i galopp innan man fyllde tolv år annars fick man inte börja och det tyckte vi var helt sjukt. Vi tyckte att vill man börja så ska man ha en möjlighet oavsett. Det är en rättighet att alla ska kunna få lov att delta i allt på lika villkor, säger Minna Slottheden Olivemark, en av grundarna av Caprifolen­s voltigeklu­bb.

Klubben är också den enda hittills i Sverige som har ett paralag i voltige men förhoppnin­gen är att fler klubbar snart också ska starta upp.

– Det är på gång hos andra så vi kommer snart ha fler klubbar. Vi började för sju år sedan men det har varit svårstarta­t överlag.

Vad är det som gör att voltige passar så bra för den här verksamhet­en?

– Det är väl hästen skulle jag säga och inte voltigen i sig. Jag tycker alltid voltige har varit en bra sport för att det är en lagsport och hästsport kan vara rätt individuel­l annars. Nu samlas man kring hästen i voltige och den lagandan tycker vi är väldigt bra.

– Hästen har en så fin påverkan på människor och när man samlas och klappar den så dämpas allt och man blir lugn. Det märker man på vissa som har lite mentala sår att bara stå och borsta hästen är så rogivande och den här icke dömande miljön som hästen ger.

Vad är det viktigaste de här ungdomarna ska känna hos er?

– Det viktigaste är att det ska vara en trygg plats och en fristad där alla känner sig sedda och hörda. Att man får kompisar och att man ha roligt tillsamman­s. Att man känner att man vågar dela med sig av sig själv.

Arbetet med paraverksa­mheten har under åren utvecklats och klubben har inte enbart fokuserat på just voltige utan även gjort flera musi

kaler som man uppträtt med.

Föreningen är med i både Eu-projekt med andra europeiska länder och har även ungdomsutb­yte som hjälper att finansiera de projekt som ungdomarna är en del av.

– Vi har ett Eu-projekt som är igång som är tvåårigt och det ligger på drygt 1,5 miljoner kronor. Vi hade inte kunnat göra ungdomsutb­yte utan de här pengarna. Det möjliggör att alla kan vara med och delta.

I höstas uppträdde man med musikalen ”Hupsy Daisy” inför Jönköping Horse Show. Ett projekt som filmades och dokumenter­ades i fyra delar av ATG:S drömfond.

– Den här musikalen gjorde vi redan 2019 och då var många med och skrev manus, vissa gjorde dans och vissa gjorde scenografi. Den här gången fick de mer komma med idéer på vad vi skulle kunna plocka in. En del är väldigt duktiga på att komma med idéer och har miljoner förslag. Vi brukar säga att allt nästan är möjligt, ler Minna.

Vad tror du det betyder för de här ungdomarna som har någon form av funktionsv­ariation att de får vara här och göra de här grejerna?

– Det är de här deltagarna och föräldrarn­a till dem som vi får absolut störst uppskattni­ng från. De skriver ”Tack för av vi får vara med”, ”Tack för att ni finns” det är sådant vi får hela tiden och det här betyder otroligt mycket för dem. Det känns roligt att ATG fick upp ögonen för oss och att mer människor tar till sig det vi gör.

Och Caprifolen­s voltigeklu­bb kommer snart igen att ställa upp med en musikal.

– Nu ska vi till Göteborgs Horse Show den 26 februari och spela upp musikalen ”Hopsy Daisy” som vi hade i Jönköping vilket ska bli väldigt roligt, avslutar Minna Slottheden Olivemark.

 ?? BILD: FREDRIK JONSVING ?? Caprifolen­s voltigeklu­bb har som målsättnin­g att voltige ska vara för alla. I det jobbet har man satsat mycket på paraverksa­mheten och har i dagsläget Sveriges enda paralag i voltige. Arbetet har de senaste åren utvecklats till att göra flertalet musikaler där sporten är en del av uppträdand­et.
BILD: FREDRIK JONSVING Caprifolen­s voltigeklu­bb har som målsättnin­g att voltige ska vara för alla. I det jobbet har man satsat mycket på paraverksa­mheten och har i dagsläget Sveriges enda paralag i voltige. Arbetet har de senaste åren utvecklats till att göra flertalet musikaler där sporten är en del av uppträdand­et.
 ?? BILD: FREDRIK JONSVING ?? I höstas ställde man upp med musikalen ”Hupsy Daisy” inför Jönköping Horse Show.
BILD: FREDRIK JONSVING I höstas ställde man upp med musikalen ”Hupsy Daisy” inför Jönköping Horse Show.
 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Minna Slottheden Olivemark var med och grundade klubben 2005.
BILD: JOHAN PERSSON Minna Slottheden Olivemark var med och grundade klubben 2005.
 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? ”Hästen har en så fin påverkan på människor och när man samlas och klappar den så dämpas allt och man blir lugn”.
BILD: JOHAN PERSSON ”Hästen har en så fin påverkan på människor och när man samlas och klappar den så dämpas allt och man blir lugn”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden