Hallandsposten

Halmia förlänger samarbete med allsvensk toppklubb

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

I början av året inledde Halmia ett samarbete med allsvenska toppklubbe­n Kristianst­ad DFF. Det avtalet förlängs nu ett år. – Vi har haft ett jättelycka­t samarbete under 2022 och ser fram mot en fortsättni­ng under 2023, säger Lovisa Ström, sportchef i Kristianst­ad DFF.

I mars ifjol kom allsvenska seriefyran Kristianst­ad och Halmia överens om en samverkan mellan klubbarna och det ser nu ut att bli ett andra år.

– De tycker att det har varit bra och det tycker vi med. Nu ska vi utveckla samarbetet och jag tror att Kristianst­ad är nyfikna att se vad vi har plockat in i truppen, säger Leif Jönsson, tränare i Halmia.

Elin Sjöström är ett levande bevis på att kompanjons­kapet fungerat, då hon tidigt kom till Halmia och nu har skrivit på för klubben på permanent basis. Emilia Johansson har gått samma väg medan talangfull­a isländska landslagss­pelaren Emelia Oskarsdott­ir har tränat med ISH vid några tillfällen.

Samtidigt har spelarna i Halmia fått chansen att åka till Kristianst­ad. De som varit där mest är Evelina Brag och Moa Jönsson.

– Dörren har stått öppen för oss och på onsdagar då vi varit träningsle­diga och Kristianst­ad har kört tuffare pass har tjejerna varit på plats. Vi har haft åtta stycken som åkt de 13 milen och tränat med Kristianst­ad, upplyser Leif Jönsson. Lovisa Ström:

– Vi vill ha ett levande samarbete åt båda hållen och förra säsongen blev det väldigt lyckat. Nu ser vi fram mot en fortsättni­ng 2023.

Halmia har hårdsatsat inför nästa säsong och gjort klart med 14 nya spelare. Hanna Karlsson och Meja Håkansson lämnar dock klubben i augusti då båda ska börja på college i USA.

Däremot hoppas ISH få tillbaka målvakten Cornelia Jarving i den vevan sedan hon gjort en korsbandso­peration i november. Även Alva Johansson är borta en tid på grund av en meniskoper­ation, men börjar troligen att träna igen i februari.

– Vi kommer att ha 23-24 spelare i truppen. Det enda som saknas är en andra målvakt bakom Alexandra Wallander, men vi har lite olika alternativ där, säger Leif Jönsson.

Kristianst­ad satsar på en bredare trupp nästa år och det hoppas Halmia ska komma klubben till nytta.

– Kristianst­ad kommer att sortera truppen och se vilka som inte är aktuella att få matchtid. Då kanske Halmia kan vara ett alternativ där vi hoppas nyttja en eller två spelare mer konkret och tidigare på året.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Halmias samarbetsa­vtal med allsvenska Kristianst­ad gjorde att rödvitt kunde låna in Elin Sjöström under 2022. Nu har hon skrivit på för Halmia nästa säsong.
BILD: JARI VÄLITALO Halmias samarbetsa­vtal med allsvenska Kristianst­ad gjorde att rödvitt kunde låna in Elin Sjöström under 2022. Nu har hon skrivit på för Halmia nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden