Hallandsposten

Offshore inför deras första nyårsgig: ”Det ser vi fram emot”

Snart väntar en after ski-turné till både Sverige och Norge för coverbande­t Offshore, men först lirar trion på en nyårsfest i Tylösand. Bland minnena senaste åren finns tjejer som svimmar och ett misslyckan­de i Köpenhamn.

- Martin Erlandsson maer@tihna.elrlalannd­dsspsosnt@enh.sne.se

Vi möts på Societén några timmar innan Offshore ska lira covers på en jul festför tågtunnel byggbolage­t Implenia. Det dröjer inte länge förrän vi spekulerar i om spelningen kommer att gå som på räls om de inte får tunnelseen­de, men sedan börjar vi snacka musik.

Framför mig sitter nämligen tre hårdrockar­e som har bytt repertoar och fått väldigt många fler uppdrag.

Nu under vintern väntar bland annat gig i Hemsedal, i Åre för tredje året i rad och i Trysil, där after ski-debuten skedde 2018.

– En kul grej i Åre var att vi spelade en Petra Marklund-låt när hon satt i publiken, men det visste vi inte, säger Sam Svedberg.

– Ja, hon var mörkhårig så det tog ett tag innan jag kände igen henne. När vi körde igång ”Händerna mot himlen” flinade hon och gjorde tummen upp, minns Samuel Neråfors, som spelar elbas och sjunger.

På after ski kör Offshore alltid The Proclaimer­s ”I'm gonna be (500 miles)” och John Denvers ”Take me home, country roads”. På gott och ont, tycker killarna.

I österrikis­ka Bad Gastein vintern 2020, precis innan coronapand­emin bröt ut, ingick det i bandets uppdrag att skåla ofta med publiken och själva dricka shots eller alkoholfri­a alternativ.

– Nästan på varje spelning är det någon som försöker komma upp på scenen, säger den 27-årige trummisen Sam Svedberg.

– Då måste vi faktiskt putta ner dem, fortsätter 29-årige Axel Wall.

– Ja, man får vara sin egen livvakt, konstatera­r 30-årige Samuel.

Basisten är den mest skidintres­serade i Offshore, vars namn dock mer för tankarna till segling.

– Namnet är en blinkning till Varberg och Västkusten. Min brorsa

BILD: PRIVAT

David, som spelade trummor förut, gjorde en logga med en våg som vi gillade, så november 2016 gjorde vi första spelningen som Offshore, fortsätter Samuel.

Andra minnen inkluderar tjejer som svimmade under studentfes­ten den varma sommaren 2018 och ett gig i Köpenhamn som inte alls gick som de trodde.

– Vi körde med släp och fick köra igenom en folkmassa för att komma fram till krogen på Ströget, berättar gitarriste­n Axel.

Sam tog tåget ner efter en begravning och efter soundcheck började

"

Det är ju lite för smalt att lira metal på nattklubb eller after ski

Sam Svedberg, Offshore

problemen. Offshore fick inte spela med normal ljudnivå. Sam skulle inte få använda hela trumsetet utan bara virveln – ologiskt nog eftersom den ju låter starkast.

– Det slutade med att vi åkte därifrån. Ett gig som vi gick back på helt enkelt, säger Samuel.

– Ja, och så fick vi parkerings­böter också, minns Sam.

Med undantag för Island har Offshore spelat i alla de nordiska länderna. Men alltså bara soundcheck­at i Danmark.

Finskt territoriu­m var de på under kryssning och bandet har även bokade gig i Helsingfor­s till våren.

– Showgruppe­n före oss körde samma ordning på sina låtar, så vi visste när det skulle börja gunga efter deras fjärde låt. Det var samma tid varje kväll, säger Axel leende.

Offshore kör hälften av låtarna på svenska och hälften på engelska.

– Vi spelar gärna modernare covers, även lite hiphop och inte bara pop och rock. I början tänkte vi inte köra de mest typiska klassikern­a, men vi insåg snabbt att man måste det som coverband. Folk vill höra det de känner igen och kan sjunga med i, och låtar som skapar stämning, förklarar Samuel Neråfors.

Offshore kör exempelvis Aviciilåta­r

som ”Wake me up”, ”Without you”, och ”Heaven”, och bland det nyaste i repertoare­n finns ”Blinding lights” av The Weeknd, Myra Granbergs ”Lose my mind”, och Bolagets ”Kan inte gå”, årets mest streamade låt på Spotify i Sverige.

– Det är kul när vi har med något nytt. Vi har spelat många låtar genom åren, så en ny låt lyfter vår glöd, tycker Sam Svedberg.

– Men vi repar nästan aldrig, utan bara på soundcheck, säger Samuel.

Bredden gör att Offshore kan spela på allt ifrån studentfes­ter till 50-årsfester. Bland låtarna som är ett måste finns Bon Jovis ”Livin’ on a prayer” och ”Stad i ljus”, som alla nattklubba­r stänger med numera.

– Det är roligt att spela det som folk önskar, för då får vi bättre gensvar, och det är kul att det är stor skillnad på musikstila­rna, säger Axel Wall.

När jag tittar HN:S arkiv upptäcker jag att jag har skrivit om de tre musikerna förut, när de var hårdrockan­de tonåringar.

Basisten Samuel Neråfors var 17 år och pluggade på Ps-gymnasiet för att bli elektriker när jag hörde Concrete Legends repa inför länsfinale­n av Musik Direkt 2009. Bandets popmetal i stil med Dead by April gav senare en vinst i Rockkaruse­llen i Halland.

Gitarriste­n Axel Wall hade fyllt 18 år när Asphyxiati­on skulle lira tung, snabb dödsmetall i finalen av Musik Direkt 2011.

Trummisen Sam Svedberg hade också ett halvår kvar till 19 när han skulle tävla i Livekaruse­llen våren 2014 med In Flames-inspirerad­e Arctic Haze.

– Bandet grundades för att komma ut och spela och ha kul, sen att kombinera skidåkning och musik, säger Samuel, som bildade Offshore med två gamla bandkolleg­or från Concrete Legends, lillebror David Neråfors och Andreas Brink.

– Ja, det är ju lite för smalt att lira metal på nattklubb eller after ski, säger Sam.

– Men vi spelar av oss ibland när vi väl repar och kör lite metal, konstatera­r Axel.

Samuel Neråfors har bland annat spelat bas live med falkenberg­sbandet Ashes Lane och Axel Wall är medlem i falkenberg­aren Samuel Nilssons bluesband.

– Ja, men där har jag oftast spelat trummor, bland annat på Hwitan. Men nu pluggar Samuel på Musikhögsk­olan i Malmö, säger Axel.

Med tanke på att Sam är en duktig gitarrist och Samuel också kan köra på sex i stället för fyra strängar, skulle bandmedlem­marna kunna byta instrument med varandra mellan låtarna. Dessutom sjunger ju alla lead beroende på vilken låt och tonart de ska framföra.

– Vi kan ju vara petiga också, eller gnälla på varandra, eftersom vi kan spela varandras instrument, skojar Axel.

– Det är en hårfin gräns mellan om vi ska låta som originalet eller göra vår helt egen grej av låten. Oftast kör vi så likt som möjligt, men fyller ut med trestämmig sång. En skillnad är att jag tar allt på gehör och de andra två har pluggat musikteori, påpekar Samuel, som byter till gitarr i Van Halens ”Jump” och kör Eddies solo inklusive ”tapping”.

Tekniken sköter Samuel nästan alltid själv, via bandet egna mixer. Där finns även en del så kallade backing tracks, med exempelvis förinspela­d keyboard.

– Det är utmanande att få hiphip och house, som inte är så organiskt, att låta bra, tycker Axel.

Nu när Offshore har jobbat in sig ordentligt i branscher behöver de inte jaga jobb lika mycket. Bröllop och företagsgi­g flyter in när ryktet sprider sig.

– Vi har börjat med livequiz senaste året, så vi gör inte bara partyspeln­ingar. Det uppskattas av många företag, säger Sam, som till vardags är processtek­niker på Vivab, medan Samuel pluggar i Halmstad och Axel i Göteborg.

Över 50 spelningar per år lär det bli framöver för Offshore, som laddar inför sitt första nyårsgig, i Tylösand. Där ska de även lira på sommarens after beach.

– Det ser vi fram emot. På vanliga spelningar, när det är mycket att bära och långt att köra, så brukar vi skoja om att vi inte är musiker, utan flyttgubba­r, säger Axel Wall.

 ?? ?? Coverbande­t Offshore inför en julfest på Societén, från vänster Sam Svedberg (trummor, sång), Axel Wall (gitarr, sång) och Samuel Neråfors (bas, gitarr, sång). På nyårsafton lirar trion i Tylösand.
Coverbande­t Offshore inför en julfest på Societén, från vänster Sam Svedberg (trummor, sång), Axel Wall (gitarr, sång) och Samuel Neråfors (bas, gitarr, sång). På nyårsafton lirar trion i Tylösand.
 ?? ?? Nu i vinter ska Offshore från Varberg spela på Hotell Fjällgårde­n i Åre för tredje säsongen och stämningen lär vara på topp.
Nu i vinter ska Offshore från Varberg spela på Hotell Fjällgårde­n i Åre för tredje säsongen och stämningen lär vara på topp.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? 30-årige Samuel Neråfors (till höger) från Rolfstorp var med och grundade Offshore hösten 2016. Nu gör bandet cirka 50 gig per år.
BILD: PRESSBILD 30-årige Samuel Neråfors (till höger) från Rolfstorp var med och grundade Offshore hösten 2016. Nu gör bandet cirka 50 gig per år.
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ??
BILD: ANNIKA KARLBOM
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Till vardags jobbar trummisen Sam Svedberg som processtek­niker på Vivab.
BILD: ANNIKA KARLBOM Till vardags jobbar trummisen Sam Svedberg som processtek­niker på Vivab.
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? En av Offshores många spelningar på hemmaplan på Societén i Varberg.
BILD: ANNIKA KARLBOM En av Offshores många spelningar på hemmaplan på Societén i Varberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden