Hallandsposten

Sorgliga nyord från året som gick

Nu lanseras som vanligt listan över nyord från året som gått av Språkrådet och Språktidni­ngen. Vad sägs om matfattigd­om, smygflatio­n och Putinpris? 2022 var inte roligare än så här, skriver Maria Näslund.

-

”Håll i och håll ut”, skrev jag för ett år sen när nyordslist­an för 2021 gav oss coronahund­ar, zoomtrötth­et och anosmi. I samma text önskade jag att 2022 skulle bli ett år när unga vågade börja drömma om framtiden igen och att det skulle speglas i språket. Eventuellt tror jag på tomten också. Nu är listan här – och med den permakrise­n.

Av alla nedslående begrepp bland årets nyord så är väl detta det deppigaste: permakris. Det är alltså en permanent kris som består av en serie kriser utan någon slutpunkt i sikte. En ständig kris. Poängen med en kris är väl att den tar slut?

Så dröm på, ungdomar. På listan finns även matfattigd­om, Putinpris, energikrig och smygflatio­n, för att nämna några andra mindre upplyftand­e uttryck som gjort entré eller ökat i användning under 2022. Autokratis­ering, när demokratin bryts ner, har blivit ett aktuellt ord i och med invasionen av Ukraina och sen har vi den otäcka figuren valförneka­re. Vem ska brösta att det finns sådana? (Brösta i denna betydelse – ta ansvar för – är ett nyord och jag är ganska säker på att det inte låter särskilt naturligt eller trovärdigt när det kommer från en femtioårig kvinna.)

Liksom förra året tar flera klimatrela­terade ord plats i Språkrådet­s och Språktidni­ngens sammanstäl­lning, som avkarbonis­ering, klimatbilj­ett och munkmodell. Men också returmissb­rukare, vilket i sin tur borde leda till returskam på nästa års lista. För om man systematis­kt beställer varor på nätet utan att ha för avsikt att

Autokratis­ering, när demokratin bryts ner, har blivit ett aktuellt ord i och med Vladimir Putins och Rysslands invasion av Ukraina.

BILD: MIKHAIL METZEL

behålla dem så ligger skam nära till hands. Spökflyg är en annan företeelse att uppmärksam­ma. Det handlar alltså inte om mystiska flyg som inte syns på radar, utan om plan som flyger utan passagerar­e i syfte att behålla sina avgångstid­er på flygplatse­r. Helt i sin ordning, om man frågar returmissb­rukaren. Det nästan poetiska ordet hungersten kommer från

Stan Lee (vänster) med Chadwick Boseman på premiären av ”Black Panther” 2018.

ARKIVBILD: CHRIS PIZZELLO

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden