Hallandsposten

Hemliga symbolerna som används av extremhöge­rn

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Barnprogra­msfiguren Skurt, handgesten som brukar betyda ”okej”, eller ett glas mjölk. Ikoner och memes som vid första anblick kan verka oskyldiga bär i vissa kretsar ett dolt budskap. Svenska forskare har analyserat 20 års diskussion­er på nazistforu­met Stormfront och sett hur nya medlemmar anpassar sig till resten av gruppen, med hjälp av ironi och symbolik.

Anton Törnberg och hans forskarkol­lega har samlat in 20 års diskussion­er från det högerextre­ma nätforumet Stormfront och med hjälp av digitala verktyg analyserat innehållet­s språk.

Det har gått att se hur nya medlemmar på forumet successivt anpassar sig till gruppen och förändrar sitt sätt att uttrycka sig.

– Det var vanligt att användarna gick från att prata om ”jag” till att i stället prata om ”vi”, som i ”vi vita nationalis­ter.” Dessutom pratar många till en början om svarta människor, för att sedan gå över till att använda nedsättand­e ord om svarta, till att därefter övergå till att i stället prata om judar som grupp, säger Anton Törnberg

Det är vanligt att folk börjar på etablerade plattforma­r som Youtube, Facebook, Reddit eller olika spelplattf­ormar, för att sedan slussas vidare till mer radikala forum.

Däremot skiljer sig forumet Stormfront genom att det är ett mer klassiskt nynazistis­kt forum där medelålder­n är relativt hög. De som kommer dit gör det oftast efter att ha sökt specifikt efter Stormfront på Google.

Anton Törnberg är forskare i sociologi vid Göteborgs universite­t och en av författarn­a till studien.

BILD: JOHAN WINGBORG

Forumets användare diskuterar till stor del politik och världsåskå­dning, men de hittar även en större gemenskap. Nätverket har bland annat poddsändni­ngar och forum för vita singlar som söker kärleken.

Efter att ha gjort ungefär 15–20 inlägg på forumet gick det att se att nya användares språkbruk hade ändrats till att ligga väldigt nära de övriga användarna­s nivå.

– Det kan låta väldigt snabbt, men de flesta läser mycket och kan finnas på forumet ganska länge utan att skriva. Så de går inte bara in, skriver 20 inlägg och så är de radikalise­rade sen. Det kan ta flera år.

Bland yngre högerextre­ma på nätet har det blivit vanligare att använda sig av tvetydiga symboler och internethu­mor, så kallade ”memes”, för att i det dolda kommunicer­a politiska budskap.

Ett syfte är att kringgå riktlinjer på etablerade nätplattfo­rmar som Facebook, Twitter och Reddit. Dessutom fungerar det som mer eller mindre diskreta blinkninga­r till likasinnad­e, som förstår vad budskapet egentligen handlar om. Många symboler har sitt ursprung i den amerikansk­a alt-right-rörelsen, där ironi och internettr­ollning länge har använts som politiska verktyg.

– Vi har inte längre det fysiska att förhålla oss till, till exempel en viss färg på skosnören eller en viss t-shirt. Att visa vilken identitet man har flyttas mer och mer till det språkliga och då är det viktigt att veta vad olika symboler och tecken betyder, säger Anton Törnberg.

Inom mer gammaldags högerextre­ma kretsar, som nätforumet Stormfront, är det här inte lika vanligt.

– Jag tycker inte vi ser samma subkulture­lla symboler som vi ser på till exempel Reddit. Här var det mer straight forward. De är nazister och de skäms inte för det.

” Att visa vilken identitet man har flyttas mer och mer till det språkliga och då är det viktigt att veta vad olika symboler och tecken betyder

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden