Hallandsposten

Hovrätten fastslår livstidsdo­m i gruvhålsfa­ll

En 41-årig man dömdes i höstas till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök sedan han knuffat ner en ung kvinna i ett gruvhål. Nu fastställe­r hovrätten domen mot mannen.

- Simon Uggla TT

”Hovrätten anser sammantage­t, liksom tingsrätte­n, att det genom den av åklagaren åberopade bevisninge­n är styrkt att det är NN som är gärningsma­n”, skriver Svea hovrätt i domen.

Att någon döms till livstids fängelse för försök till mord är mycket ovanligt. Hovrätten konstatera­r i domen att det finns flera försvårand­e omständigh­eter som motiverar det stränga straffet för 41-åringen:

”Gärningen har föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenh­et, inneburit svårt lidande för målsägande­n och alltså varit särskilt hänsynslös. Det finns inga förmildran­de omständigh­eter”.

Kammaråkla­gare Ann-sofie Trossing,

som företrätt kvinnan i hovrätten, välkomnar domslutet.

– Jag kan konstatera att hovrätten har gjort samma bedömning som jag och tingsrätte­n, och fastställt domen i sin helhet, säger Ann-sofie Trossing.

Det var den 22 april som en kvinna i 20-årsåldern hittades skadad i det djupa gruvhålet i västmanlän­dska Norberg. Hon hade dagen innan blivit körd till området av den 41-årige mannen som hon lärt känna på ett asylboende.

Enligt åtalet våldtogs hon av mannen, som sedan knuffade ner henne i gruvhålet – ett fall på 24 meter. Han försökte därefter stena henne med hjälp av tegelstena­r innan hon lämnades att dö.

Mannen dömdes i oktober av Västmanlan­ds tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för grov våldtäkt och försök till mord.

Bevisninge­n mot honom består, utöver kvinnans vittnesmål, av bland annat dna-spår och att bådas telefoner befunnit sig i området den aktuella dagen.

Av förundersö­kningen framgår att mannen velat gifta sig med kvinnan, men att hon sagt nej. Enligt tingsrätte­n var det ”extremt osannolikt” att kvinnan hittades, och rättsläkar­e har bedömt att hon inte hade överlevt mer än något enstaka dygn i gruvhålet.

Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld, och överklagad­e domen till hovrätten. Han har i första hand velat frias helt från anklagelse­rna, och i andra hand ha ett kortare straff och betala lägre skadestånd till kvinnan.

Även kvinnan överklagad­e domen för att få högre skadestånd, som av tingsrätte­n beslutades till 500 000 kronor för kränkning och 45 000 kronor för sveda och värk. Hovrätten fastslår dock domen även vad gäller skadestånd­et.

 ?? BILD: TT ?? Flygfoto från gruvhålet där en ung kvinna hittades skadad efter att ha blivit nedknuffad av en 41-årig man. Kvinnan räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus. Arkivbild.
BILD: TT Flygfoto från gruvhålet där en ung kvinna hittades skadad efter att ha blivit nedknuffad av en 41-årig man. Kvinnan räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden