Hallandsposten

Donald Trumps deklaratio­ner släppta

Sammanlagt 6 000 sidor av Donald Trumps deklaratio­ner har blivit offentliga. De gäller sex år av den förre presidente­ns skattepapp­er – som visar på flera misstänkta uppgifter.

- TT-AP

Efter flera års tvist, där Donald Trump försökt hålla dem hemliga, har ett utskott i representa­nthuset släppt hans deklaratio­ner – strax innan huset tas över av en republikan­sk majoritet den 3 januari.

De nära 6 000 sidorna skattedekl­aration gäller åren 2015 till 2020 och släpps med en del informatio­n fortsatt hemlighåll­en, som Trumps bankkonton­ummer och motsvarand­e personnumm­er.

Av de uppgifter som hittills kommit fram är de mest uppseendev­äckande att Trump för fyra av de sex åren deklarerad­e förluster på många miljoner dollar.

Under sin tid som president betalade han därmed ingen skatt alls för 2020, bara 750 dollar – motsvarand­e 7 500 kronor – för såväl 2016 som 2017. År 2018 betalade han dock en miljoner dollar i skatt.

Trump hävdade att posten som president kostade honom många miljoner i inkomster, men enligt deklaratio­nerna steg hans intäkter.

Papperna visar också att han hade flera utländska bankkonton, bland annat i Kina, ett konto han hade kvar till 2017, alltså medan han var president. Han ska även ha tjänst pengar utomlands under tiden i Vita huset.

I övrigt visar dokumenten att Trump, som skröt om att ge mycket till välgörenhe­t, skänkte förhålland­evis lite. År 2020 i princip ingenting alls.

Deklaratio­nerna gäller såväl privatpers­onen Donald Trump och hans hustru Melania Trump som några av hans företag.

Det utskott som på fredagen släppte sekretesse­n på deklaratio

nerna avslöjade förra veckan att skattemynd­igheten IRS inte granskade Trumps uppgifter under hans två första år i Vita huset, trots att det är obligatori­skt när det gäller presidentd­eklaration­er.

Under de åren hävdade Trump att hans papper var under granskning och att det var därför han inte kunde göra dem offentliga, vilket är kutym – Trump var den första presidente­n på 40 år som inte offentligg­jorde sina skattedekl­arationer.

När Joe Biden blev president beordrade det nya styret IRS att lämna över uppgiftern­a.

Trump vände sig till domstol för att försöka hålla deklaratio­nerna hemliga men förlorade i flera instanser. I november beslutade Högsta domstolen att finansdepa­rtementet

Deklarerad­e minussiffr­or

För fyra av de sex åren deklarerad­e Donald Trump förluster på många miljoner dollar. Under sin tid som president betalade han därmed ingen skatt alls för år 2020, bara 750 dollar – motsvarand­e 7 500 kronor – för såväl 2016 som 2017. År 2018 betalade han en miljon dollar i skatt.

Misstänkt slump

Ett av Trumps företag, DJT Aerospace LLC, redovisade för 2017 bruttovins­t på 42 965 dollar – på dollarn samma summa som företaget redovisade i utgifter. Därmed blev vinsten 0 nollar, och ingen skatt behövdes betalas.

– Att inkomster och utgifter är identiska är en statistisk omöjlighet. Det händer bara inte, säger Martin Sheil, tidigare utredare på IRS, till CNN. skulle släppa dem. Kongressut­skottet fick då de skattedekl­arationer som nu har släppts offentligt.

På fredagen släppte Trump en video där han kallar beslutet häxjakt och ett ”skandalöst maktmissbr­uk” som är ”helt grundlagsv­idrigt”, rapportera­r CNN. I ett skriftligt uttalande till amerikansk­a medier efter att dokumenten släppts skriver han dock:

”Deklaratio­nerna visar än en gång hur oerhört framgångsr­ik jag har varit och hur jag har kunnat använda värdeminsk­ningar och avskrivnin­gar som ett sätt att skapa tusentals arbetstill­fällen och magnifika företag.”

 ?? BILD: JON ELSWICK ?? Underskrif­ter av Donald och Melania Trump på några av de skattedekl­arationer som nu offentligg­jorts.
BILD: JON ELSWICK Underskrif­ter av Donald och Melania Trump på några av de skattedekl­arationer som nu offentligg­jorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden