Hallandsposten

Psykiatrin­s brister är inget nytt

Ökat söktryck och personalbr­ist riskerar att leda till att psykiatrin tvingas använda nödlösning­ar snarare än att ge god vård.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 2/1. Svenskarna mår allt sämre. Vi äter allt mer antidepres­siva läkemedel och diagnosinf­lationen skenar samtidigt som vuxenpsyki­atrin och barn- och ungdomsmot­tagningarn­a går på knäna. Bilden av den psykiska ohälsan i Sverige, och den delen av vården som är ansvarig för att behandla den, är allt annat än smickrande.

Det finns dock fog att nyansera bilden av den utbredda psykiska ohälsan något. Boken Olyckliga i Paradiset av psykiatrik­ern Christian Rück har två år på nacken, men många av insikterna håller än. Det finns ett problem med själva paraplybeg­reppet psykisk ohälsa, en kladdighet i begreppsbi­lden som uppstår när samma ord ska fånga både det lidandet, som är en fullständi­gt normal del av att vara människa och de besvär som man faktiskt behöver söka vård för – själens förkylning­ar och själens benbrott, för att låna Rücks terminolog­i. Att det ökade antalet diagnoser inte heller tycks matchas av ett mätbart ökat psykiskt lidande är en central insikt.

Att fler ändå söker psykiatris­k vård har troligen att göra med en i grunden sund utveckling: minskad stigmatise­ring. Att människor är redo att söka hjälp även vid mildare lidanden är inte bara negativt, för att tidigare generation­er härdade ut behöver dagens människa inte göra det. Även om det går att peka på överdiagno­stik och överbehand­ling är det inte nödvändigt­vis lätt att stävja – vem ska bedöma vem som inte bör söka hjälp? Vem tar ansvar för den överhängan­de risken att underbehan­dling kan orsaka större skada än överbehand­ling?

Ett stort problem blir dock att det ökade söktrycket skapar en ohållbar situation för den redan pressade vården och bidrar till milslånga köer. Risken är även att det finns en orealistis­k bild av vad vården kan hjälpa till med, att diagnostik och medicineri­ng ska bli en snabb lösning på komplexa livsproble­m.

I november rapportera­de Sveriges Radio (17/11-22) att rekordmång­a barn äter antidepres­siva mediciner, det har blivit tre gånger vanligare än för 15 år sedan. Att barn som verkligen behöver tabletter som stöd i sin behandling får dem är viktigt, men det finns anledning att tro att tablettern­a blir en nödlösning för en vård som går på knäna. Personalbr­isten är enorm inom barn- och ungdomspsy­kiatrin, och att skriva ut medicin är en mindre tidskrävan­de åtgärd än att erbjuda samtalster­api.

En annan nödlösning som används mot barn, och som riskerar att i värsta fall bli rent traumatise­rande, är bältning inom ätstörning­svården. Uppdrag Granskning (7/12-22) har visat hur den kontrovers­iella metoden både överanvänd­s och används på sätt som är olagliga – i programmet säger en av ungdomarna att hon ”aldrig kommer bli hel” efter att ha utsatts ett trettiotal gånger under två månader. Journaler visar också hur beslut om bältning fattats på förhand trots att det bara ska användas som en sista utväg.

Det behövs en diskussion om hur personalbr­isten och resursbris­ten påverkar vårdens kvalitet. Psykiatrin kommer behöva ökade anslag, för att klara det ökade söktrycket. Alternativ­t får fler patienter söka sig till privata mottagning­ar. Mer personal kommer behövas för att vården ska slippa hemfalla åt behandling­ar som i bästa fall är mindre effektiva, och i värsta fall kan skada patienten mer.

Situatione­n är inte ny, vad som vore nytt är om 2023 blir ett år där politiska beslut leder till en bestående förändring.

"Psykiatrin kommer behöva ökade anslag, för att klara det ökade söktrycket.

 ?? BILD: ISABELL HÖJMAN/TT ?? Rekordmång­a barn, tre gånger så många som för 15 år sedan, äter antidepres­siva mediciner.
BILD: ISABELL HÖJMAN/TT Rekordmång­a barn, tre gånger så många som för 15 år sedan, äter antidepres­siva mediciner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden