Hallandsposten

Det går att sänka priserna utan att sänka planeten

Genom att ta bort skatten på biodrivmed­el och blanda in mer biodrivmed­el i bränslet sänks bränslepri­serna samtidigt som klimatavtr­ycket minskar. Det skriver två företrädar­e från Centerpart­iets ungdomsför­bund.

- Réka Tolnai förbundsor­dförande Centerpart­iets ungdomsför­bund Angeline Eriksson distriktso­rdförande Centerpart­iets ungdomsför­bund Halland

HP Debatt 2/1. Just nu är det många som stannar på bensinstat­ioner runt omkring i landet med en känsla av ångest, på grund av de höga bränslepri­serna. Det är väldigt tydligt att något behövs göras för att få ner priserna till en nivå där vanliga människor kan fylla bränsletan­ken utan att fyllas av ångest.

Regeringsp­artierna och Sverigedem­okraterna lovade i valet att sänka bränslepri­serna med uppemot 10 kronor per liter, men i samband med att budgeten presentera­des möttes väljarna endast av en sänkning på 40 öre per liter till en kostnad av sju miljarder kronor, samtidigt som man ger ett hårt slag mot klimatet genom att ta bort reduktions­plikten.

Borttagand­et av reduktions­plikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år. Samtidigt säger både Naturvårds­verket och Energimynd­igheten att borttagand­et av reduktions­plikten kommer leda till att Sverige med allra största sannolikhe­t kommer att missa våra klimatmål. Regeringen lovade stora sänkningar men levererade endast ören och sänkta klimatambi­tioner.

Det finns dock ett sätt som vi kan se till att hårt arbetande människor får det ekonomiska pusslet att gå ihop med sänkta bränslepri­ser, samtidigt som vi tar hand om planeten genom att möjliggöra för fler att göra klimatsmar­ta val.

Det är genom att helt ta bort skatten på biodrivmed­el och blanda in mer biodrivmed­el i bränslet. Med en större andel biodrivmed­el, som dessutom är skattebefr­iad, kommer vi få lägre bränslepri­ser samtidigt som bilar i Sverige kan fortsätta rulla, och det med ett lägre klimatavtr­yck.

Vi kommer också kunna dra större nytta av restproduk­ter från svensk skog och lantbruk och därmed vara självförsö­rjande i större utsträckni­ng på delar av produktion­skedjan för att ta fram bränsle.

Om vi ska kunna rädda både planeten och svenska skattebeta­lares plånböcker räcker det inte att bränslepri­serna minskas med bara 40 öre, samtidigt som borttagand­et av reduktions­plikten leder till att vi släpper ut ännu mer koldioxid.

Vi måste se till att våga tänka nytt och ta ordentliga tag för att få ordning på både klimatet och bränslepri­serna. Det är dags att regeringen inser att det går att sänka bränslepri­serna utan att sänka planeten.

 ?? ?? ”Borttagand­et av reduktions­plikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år.”
”Borttagand­et av reduktions­plikten kommer leda till att Sverige släpper ut flera miljoner ton det kommande året – en summa som beräknas vara mer än vad vi vanligtvis släpper ut på ett helt år.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden