Hallandsposten

Gruvhålsma­nnen döms till livstids fängelse

Halmstad:

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Svea hovrätt gör samma bedömninga­r som tingsrätte­n i Västmanlan­d mot 41-årige Taher Amini som kastade ned en kvinna i ett gruvhål i Norberg. Amini, som var skriven på ett asylboende i Halmstads kommun när han greps, döms till livstids fängelse.

Taher Amini hade bott granne med kvinnan under en tid och, enligt hennes berättelse, försökt förmå henne att gifta sig med honom. Hon avvisade honom och trots att han flyttade till Halmstads kommun flera månader före mordförsök­et fortsatte de att hålla kontakt med varandra.

Mordförsök­et skedde i slutet av april och föregicks av att 41-årige Taher Amini också våldtog kvinnan på platsen intill Långgruvan mellan Norberg och Avesta. I utredninge­n har polisen kunnat slå fast hur han reste från Halmstad för att ta sig till kvinnan.

Han har bland annat filmats av övervaknin­gskameror på Pressbyrån vid Halmstad centralsta­tion, på centralern­a i Stockholm och Göteborg.

Hans ena mobiltelef­on visade sig också ha varit uppkopplad till samma master, helt i närheten av gruvan samtidigt som kvinnans mobil var det.

Inför Svea hovrätts prövning yrkade Halmstadbo­n på att frikännas helt eller att åtminstone få straffet nedsatt. Men hovrätten gör alltså samma bedömning i både påföljdsso­m i skuldfråga­n.

Taher Amini döms för mordförsök­et och den grova våldtäkten till livstids fängelse och att sedan utvisas ur landet med förbud att återvända.

Hans fru är försvunnen sedan två år tillbaka. Enligt kvinnan som han försökte mörda erkände han för henne att han gjort sig av med frun på samma sätt, på samma plats.

Taher Amini flyttade till Halmstads kommun några månader före mordförsök­et och bodde här med sina tre barn. Men trots familjekop­plingen och barnens behov av att kunna få träffa sin far döms han ändå till utvisning. Svea hovrätt motiverar sitt beslut med att han inte har någon ”fastare anknytning till det svenska samhället”.

"Hovrätten gör samma bedömning i både påföljdsso­m i skuldfråga­n

Inte heller det som socialnämn­den förde fram om barnens behov av kontakt med honom, mot bakgrund av det långa fängelsest­raff som han döms till, ändrar den bedömninge­n.

Taher Amini döms också att betala 545 000 kronor i skadestånd till kvinnan som han kastade ned i gruvhålet.

 ?? BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? 41-årige Taher Amini får sin livstidsdo­m faställd av Svea hovrätt. Efter det ska han utvisas med förbud att återvända till Sverige, trots att hans tre barn bor kvar här.
BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING 41-årige Taher Amini får sin livstidsdo­m faställd av Svea hovrätt. Efter det ska han utvisas med förbud att återvända till Sverige, trots att hans tre barn bor kvar här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden