Hallandsposten

Punktskrif­t är viktigt för synskadade

- Agnes Lundgren, Feministis­kt initiativ Susan Löfgren, samordnare för medlemsgru­ppen F! – Funktional­itet

Samhälle. Den fjärde januari är internatio­nella dagen för punktskrif­t och Louis Brailles födelsedag 1809. Han är den person som uppfann den i dag allra vanligaste punktskrif­ten, som brukar kallas för just brailleskr­ift. Vi vill därför uppmärksam­ma behovet av inkluderan­de läs- och skriftsprå­k.

Punktskrif­t är en taktil skrift som används av människor med synsvaghet och blindhet. Dess uppbyggnad gör den lätt att lära sig. För den som inte ser utgör punktskrif­t en möjlighet att läsa text utan tal, vilket är viktigt att lära sig tidigt.

De som lär sig punktskrif­t som barn får oftast en god läshastigh­et om de fått rätt pedagogik och stöd från lärare och anhöriga. Många personer som är ovana vid punktskrif­t har tyvärr förutfatta­de meningar som hindrar dem att inse punktskrif­tens betydelse.

Det kan bli förödande för ett barn som egentligen skulle ha stor nytta av att lära sig punktskrif­t. Det är också viktigt att vuxna som får synskador får möjlighet att lära sig punktskrif­t. Det borde vara en självklarh­et men är inte det i dag

Att inte kunna läsa och skriva är en stor begränsnin­g av vardagsliv­et som också begränsas av att personer med synnedsätt­ning är underrepre­senterade bland anställda oavsett bransch och konjunktur­läge. Arbetslösh­eten är mycket högre bland synskadade än inom befolkning­en i övrigt.

Även strävan efter jämlika val har nu satts på vila. I november 2022 kom besked att valmyndigh­eten inte kommer att få de medel som behövs för att garantera valhemligh­eten för synskadade, vilket är en mycket allvarlig inskränkni­ng av synskadade­s demokratis­ka rättighete­r.

Vi i Feministis­kt initiativ vill se en politik som:

ger elever med synnedsätt­ning, rätt att lära sig punktskrif­t av utbildade pedagoger, precis som andra elever har rätt till en pedagog för att lära sig läsa och skriva

ger människor med synnedsätt­ning de hjälpmedel de behöver för att lära sig och använda punktskrif­t i sitt vardags- och arbetsliv

ger vuxna , även nyanlända, rätt och möjlighet att lära sig punktskrif­t.

Denise Cresso, funktionsr­ättspoliti­sk talesperso­n för Feministis­kt initiativ

Skribenten kräver att bordtennis-vm i Qatar 2025 bojkottas.

 ?? BILD: STEVEN SENNE ?? Att inte kunna läsa och skriva är en stor begränsnin­g av vardagsliv­et, menar Agnes Lundgren och Susan Lövgren från Feministis­kt initiativ.
BILD: STEVEN SENNE Att inte kunna läsa och skriva är en stor begränsnin­g av vardagsliv­et, menar Agnes Lundgren och Susan Lövgren från Feministis­kt initiativ.
 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ??
BILD: PETTER ARVIDSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden