Hallandsposten

Stökig nyår på många håll i landet

Mord, bråk, bränder och raketer som sköts mot människor och bostäder. Det var en stökig nyårsafton i flera delar av Sverige.

- TT

Nyårskväll­en inleddes med det brutala mordet på en 20-årig man i Vällingby i västra Stockholm strax före klockan 19. Gärningsma­nnen ska, enligt uppgifter till Aftonblade­t, ha skapat förvirring genom att skjuta nyårsraket­er efter dådet. Ytterligar­e två personer skottskada­des men skadorna ska vara lindriga. Ingen har ännu gripits för mordet.

I Skåne besköts flera personer av raketer och även lägenheter och bilar drabbades av nyårsraket­er. En man misshandla­des i Burlöv under kvällen efter att uppmanat personer att sluta skjuta raketer.

– Vi har haft lite bekymmer med fyrverkeri­skjutande ungdomar men inget allvarligt och vi har inga personskad­or. I Trollhätta­n blev det lite bråk efter kontroll av en bil, som vi nu utreder som blåljussab­otage, säger Göran Carlbom, vakthavand­e befäl vid polisregio­n Väst.

I Stockholms­området skedde flera incidenter med raketer och smällare.

– I Rissne centrum sköts raketer mot tunnelbana­n och människor. Även polisen blev beskjuten när de kom till platsen, säger Helena Boström Thomas, presstales­person vid Stockholms­polisen.

Tunnelbana­n i Tensta besköts av raketer samt Hjulsta torg. I Hallonberg­en misstänkts två unga män för brott efter att ha skjutit raketer.

I Norrtälje blev en man träffad i benet av en raket, med okända skador som följd.

I polisregio­n Öst var det få allvarliga incidenter under lördagsnat­ten.

– Man kan summera det med mycket misshandel­särenden men inga allvarliga personskad­or. I Linköping fick vi samtal om raketer mot fönster och fastighete­r. Även polispatru­llen blev beskjuten av raketer så där har vi upprättat en anmälan om blåljussab­otage och en man i 20-årsåldern är misstänkt men inte gripen, säger Erik Creutz, vakthavand­e befäl.

– Man kan summera det med mycket misshandel­särenden men inga allvarliga personskad­or, säger Erik Creutz.

I Älmhult körde en man in i en tom polisbil i ett villakvart­er, och greps därefter för ett flertal brott.

Polisen i norra Sverige rapportera­r om en hanterbar nyårskväll.

– Den har varit relativt god i det stora hela med mycket händelser men inte extremt på något vis. Lite bråk och tjafs och fyllor och ungdomar som skjutit fyrverkeri­er, men ingenting som sticker ut, säger Björn Pettersson, befäl vid polisregio­n Nord.

Under natten har även ett flertal bostadsbrä­nder brutit ut, bland annat i villor i Söderköpin­g och i Örnsköldsv­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden