Hallandsposten

Nu ska alla Sveriges katter registrera­s

- Patrik Dokk TT

Sverige: Nu ska även våra katter in i rullorna. Från och med i dag ska alla katter börja registrera­s hos Jordbruksv­erket. Det ska göra det lättare att hitta bortsprung­na missar – och möjligen höja statusen för katten som husdjur.

För att registrera katten hos Jordbruksv­erket behöver den ha en godkänd id-märkning, antingen med chip eller med tatuering. Registreri­ngen kostar 40 kronor om den görs digitalt, 100 kronor om man gör det via blankett.

Anders Elfström, avdelnings­chef vid Jordbruksv­erket, säger att det här ska höja katternas status som husdjur och därmed förbättra djurskydde­t.

– Det finns också problem med bortsprung­na och hemlösa katter. Det här är en åtgärd för att försöka komma tillrätta med det.

De som redan har registrera­t sina katter vid frivilliga register undantas inte de nya reglerna, de måste göra om processen i Jordbruksv­erkets system.

Anders Elfström är samtidigt tydlig med att det inte är någon

Alla katter måste vara registrera­de hos Jordbruksv­erket från den 2 januari.

stress och räknar med att det kommer ta tid innan majoritete­n av katterna i Sverige är registrera­de.

– Det är ingen superbråds­ka. Vi förstår att alla inte kommer gå in direkt, men man ska göra det så fort som möjligt, säger Elfström.

Än så länge finns det inga beslut om sanktioner eller straff för den som inte har sin katt registrera­d.

När hundregist­ret skapades för drygt 20 år sedan var till en början 50 procent av alla hundar registrera­de i systemet. Den siffran ligger nu på 90–95 procent, säger Elfström. – Det tar en viss tid.

När Jordbruksv­erket först skulle ta ställning till registrets upprättand­e, i samband med en utredning, sade man nej med hänvisning till att det finns mer prioritera­de åtgärder och att man inte trodde att det skulle efterlevas.

Elfström är av en annan åsikt.

– Många är väldigt nöjda med att det här registret faktiskt kommer. Det ser vi inte minst i kommentare­r i sociala medier, säger han.

Det finns uppskattni­ngsvis mellan 1,4 och 1,5 miljoner katter i Sverige. Avgiften som betalas in till Jordbruksv­erket är öronmärkt till förvaltnin­g och utveckling av registret.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ??
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden