Hallandsposten

Elen blir dyr även i år – mild vinter kan lindra smällen

Glöm en snabb återgång till den billiga elen. 2023 ser ut att bli lika dyrt som det gångna året. Men 2024 finns ljusglimta­r, innan prognosern­a åter pekar åt det mörkare hållet.

- Olle Lindström TT

I dagarna är det rea, med elpriser nere på 20 öre per kwh i hela landet. Milt och blåsigt, även söder om Sverige, och en lägre förbruknin­g i mellandaga­rna är förklaring­en till det.

Och det kan bli en förhålland­evis kostnadsmä­ssigt lindrig inledning på 2023, med fortsatt blåsigt och varmt vinterväde­r.

– Långa väderprogn­oser indikerar en varmare vinter, säger Johan Sigvardsso­n, analytiker på elhandelsb­olaget Bixia.

Men det är inga 20 öre vi pratar om, inte heller 2021 års snittprise­r på mellan 40 och 80 öre, snarare 1:80 kronor per kilowattim­me i snitt under det första kvartalet sett över hela Norden, enligt handeln med framtidsko­ntrakt på Nasdaqs råvarubörs. Det är ändå nästan halvering jämfört med 3:40 kronor per kwh som samma kontrakt kostade i början av december.

Huvudorsak­en är en lindring i kylan, som ett tag tog nästan hela Europa i sitt grepp. Nu är bilden en annan och därmed gaslagren på kontinente­n, helt avgörande för prisbilden på el.

– Det är för säsongen låg gasanvändn­ing, lagren fylldes till och med på förra veckan, säger Johan Sigvardsso­n.

– Vintern ser ut att bli något sånär kontroller­ad. Det ser betydligt bättre ut nu än tidigare, fortsätter han.

Helårskont­raktet på el för 2023 ligger i nuläget kring 1:40 kronor/ kwh, ungefär som snittprise­t landade på 2022, för att sedan falla ytterligar­e till omkring 40 öre kvartal tre 2024. Dessa priser avser hela Norden sammantage­t. Normalt sett är det billigare än detta snittpris i den norra halvan och dyrare i den södra halvan av landet.

Men så långt bort finns mycket osäkerhet inbyggt i prisbildni­ngen som elhandlarn­a landat i nu. Avgörande är framför allt vad som händer

BILD: CLAUDIO BRESCIANI

på gasmarknad­erna eftersom mycket av europeisk el tillverkas i gaskraftve­rk.

Frågor som spelar in, är enligt Johan Sigvardsso­n:

– Vill Kina ge sig in i leken på den internatio­nella gasmarknad­en? Blir det sämre konjunktur i Europa lär det pressa elpriserna, säger han.

Ännu längre bort i tid pekar ökad elförbrukn­ing och för lite ny elprodukti­on på att priserna kan dra iväg igen när det svenska elöverskot­tet riskerar förbytas i import, enligt Svenska kraftnäts prognos för det svenska elsystemet 2023–2027.

 ?? ?? I väntan på elstöd får hushåll och företag hoppas på blidväder. På bilden energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD).
I väntan på elstöd får hushåll och företag hoppas på blidväder. På bilden energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden