Hallandsposten

Tjeckisk framgång pressar Sverige

Det välorganis­erade Sverige ska väl bjuda på ett framgångsr­ikt ordförande­skap i EU? Eller? Förväntnin­garna är stora – särskilt med tanke på hur föregångar­en Tjeckien lyckats över förväntan.

- Wiktor Nummelin TT

– Det har varit en extremt aktiv, extremt engagerad mobiliseri­ng för europeisk enighet, trots att den ena svåra frågan följt på den andra. Vi vill verkligen uttrycka vår beundran, sade EU:S rådsordför­ande Charles Michel nyligen om hur Tjeckiens premiärmin­ister Petr Fiala och hans regering skött allehanda Eu-förhandlin­gar under hösten.

I det läget tar nu Sverige över, från nyår och fram till halvårsski­ftet, med mycket mer än väntat att behöva leva upp till.

– Tjeckerna gjorde det väldigt bra och med tanke på den svenska erfarenhet­en är förväntnin­garna nog att Sverige ska lyckas ännu bättre, säger Elizabeth Kuiper på Brysselbas­erade tankesmedj­an EPC till TT.

Hon nämner direkt tre tunga utmaningar för Sverige att hantera: fortsatt enighet i synen på Rysslands krig i Ukraina, industripo­litiken med tanke på konkurrens­en från stora stödpaket i USA samt migratione­n.

Tjeckiens premiärmin­ister Petr Fiala.

BILD: JEAN-FRANCOIS BADIAS

Det sistnämnda ska bli fokus för ett extrainsat­t toppmöte i Bryssel redan om en dryg månad.

– Det kommer att bli en väldigt viktig diskussion, som det känns som att medlemslän­derna inte velat ta på flera år, säger Kuiper.

Förhoppnin­gar finns om att Sverige under ordförande­skapet ska göra framsteg i de segdragna diskussion­erna om EU:S föreslagna asyl- och migrations­pakt. Kuiper befarar att det kan bli svårt, med tanke på hur viktig migrations­politiken är för den nuvarande svenska regeringen.

Invandring­skritiska SD:S roll som stödparti väcker många frågor inom EU.

– I Bryssel finns en oro för att inrikespol­itiska

Sveriges Eu-minister Jessika Roswall (M).

BILD: CHRISTINE OLSSON

skäl för regeringen ska göra diskussion­en mer politisk och mindre öppen för nya idéer, säger Kuiper.

Hon räknar med att Sverige som ordförande­land också behöver hantera sviterna kring ”Qatargate” – anklagelse­rna om mutor och korruption med koppling till nuvarande och gamla ledamöter i Eu-parlamente­t.

– Det handlar om tilltron till EU:S institutio­ner. Det är särskilt viktigt eftersom det här är det år som leder fram till Eu-valet 2024. Det är ett ämne som Sverige måste hantera, säger Kuiper.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden