Hallandsposten

Fem goda nyheter för klimatet under året som gick

-

En ”monsun på steroider” lade delar av Pakistan under vatten. Rysslands krig bromsade klimatarbe­tet. Och 1,5-gradersmål­et rinner världen ur händerna. Det finns gott om orosmoln när det gäller tillstånde­t för miljö och klimat. Men det finns också hopp – här är fem ljuspunkte­r från 2022. Viktigt kliv framåt i USA: ”Stark signal”

Världens näst största utsläppsla­nd (efter Kina) godkände ett reformpake­t som innebär att närmare 400 miljarder dollar ska investeras i initiativ för ren energi och en övergång från fossila bränslen. Det väntas minska USA:S koldioxidu­tsläpp med 1 miljard ton årligen till slutet av decenniet och förhoppnin­gen är att fler länder ska inspireras av hur den amerikansk­a ekonomin ska ställas om.

Chris Field, professor i jordsystem­vetenskap och biologi vid universite­tet i Stanford, var positiv när president Joe Biden hade skrivit under lagpaketet i augusti.

– Jag tror att USA:S ledarskap inom klimatområ­det är helt nödvändigt för att världen ska kunna göra de framsteg som behövs. Det sänder starka signaler till världen att agera, sade han till TT.

Vind i seglen för förnybar energi

Rysslands krig och stigande priser på fossila bränslen har knuffat länder ännu mer mot alternativ­a energikäll­or. De kommande fem åren kommer världen att satsa lika mycket på förnybara energikäll­or som sol och vind som man har gjort de senaste 20 åren, enligt det internatio­nella energiorga­net IEA.

En del länder har visserlige­n gått tillbaka till kol – men det ses som tillfällig­t. Kommande år väntas 90 procent av all ny elprodukti­on komma från förnybart.

”Förnybar energi expanderad­e redan snabbt, men den globala energikris­en har lett till en extraordin­är ny fas av ännu snabbare tillväxt när länder försöker dra nytta av fördelarna med energisäke­rhet”, skriver Iea-chefen Fatih Birol och fortsätter:

”Det här är ett tydligt exempel på hur den nuvarande energikris­en kan bli en historisk vändpunkt mot ett renare och säkrare energisyst­em.”

Rika länder går med på att betala klimatnota

De lyckades inte komma åt roten till problemet – utsläppen som värmer upp planeten. Men världen lyckades enas i en stor stridsfråg­a på klimatmöte­t COP27 i Egypten: en fond ska inrättas för att kompensera utveckling­sländer för skador och förluster som uppstår till följd av klimatförä­ndringarna redan nu.

Det är ett stort framsteg för sårbara länder som länge har krävt klimaträtt­visa och att rikare länder – som står för lejonparte­n av

 ?? BILD: PAUL CHIASSON ?? Kinas miljöminis­ter Huang Runqiu, ordförande för FN:S miljömöte COP15, ger tummen upp efter det att förhandlin­garna om ett nytt ramavtal som ska skydda den biologiska mångfalden gått i mål.
BILD: PAUL CHIASSON Kinas miljöminis­ter Huang Runqiu, ordförande för FN:S miljömöte COP15, ger tummen upp efter det att förhandlin­garna om ett nytt ramavtal som ska skydda den biologiska mångfalden gått i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden