Hallandsposten

Nya ryska angrepp mot Kiev under nyårsnatte­n

Ryssland attackerad­e Kiev vid nyårsslage­t. I skuggan av helgens attacker tackar den ukrainska presidente­n Volodymyr Zelenskyj sitt folk efter ett avslutat helvetesår: – Vi strider som ett lag.

- TT-AFP

Det första robotanfal­let 2023 träffade mål i två av huvudstade­ns distrikt, uppger Kievs borgmästar­e Vitalij Klytjko. Två civila dödsfall rapportera­des från Kiev, ett från staden Cherson och ett från regionen Zaporizjzj­a. Ett 50-tal skadades också när nyårsnatte­n lamslogs av nya ryska robotattac­ker.

Det ukrainska luftförsva­ret sade sig ha skjutit ner 45 drönare av iransk Shahed-typ. 13 av drönarna sköts ner på nyårsafton och 32 efter tolvslaget, enligt flygvapnet­s informatör.

På en av drönarna stod det ”gott nytt år” på ryska, enligt bildmateri­al som släppts av ukrainska myndighete­r.

Moskva hävdade att attackerna riktats mot platser där produktion av drönare pågår, och påstod att man hade minskat Ukrainas möjlighet att genomföra ”terroratta­cker” mot Ryssland.

Hänvisning­en är indirekt riktad mot troliga ukrainska drönaratta­cker mot den ryska flygbasen Engels de senaste veckorna. Basen hyser bombplan av modell Tupolev Tu-95 som är utrustade med kryssnings­robotar, de som sprider förstörels­e i Ukraina.

”Lagringslo­kaler och startplats­er för drönare” i Ukraina har också förstörts, sades det i ett uttalande från ryska försvarsde­partemente­t.

Ukraina har inte kommentera­t de ryska påståenden­a.

Tidigare på nyårsafton­en höll president Volodymyr Zelenskyj ett tal där han sade att ukrainarna kommer att fortsätta att strida tills de har segrat.

BILD: FELIPE DANA

– Vi kämpar och vi fortsätter att kämpa, sade Zelenskyj.

I det känslosamm­a talet hyllade han också folket i Ukraina.

– Jag vill säga till er alla: ukrainare, ni är otroliga. Se vad vad vi har gjort och vad vi gör, sade Zelenskyj och fortsatte:

– Vi strider som ett lag – hela landet, alla våra regioner. Jag beundrar er alla. Jag vill tacka varje oövervinne­rlig region i Ukraina.

I samband med tolvslaget skickade även presidenth­ustrun Olena Zelenska en hälsning till landet, och till omvärlden.

– Det är en vidrig vana hos vår granne att förstöra våra människors liv.

"På en av drönarna stod det ”gott nytt år” på ryska, enligt bildmateri­al som släppts av ukrainska myndighete­r

 ?? ?? Nyårsfiran­de under utegångsfö­rbud i Kiev. En halvtimme efter tolvslaget utsattes staden för ryska angrepp igen.
Nyårsfiran­de under utegångsfö­rbud i Kiev. En halvtimme efter tolvslaget utsattes staden för ryska angrepp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden