Hallandsposten

”Avatar” uppsving för 3D-filmen – men hur länge?

- Linnéa Wannefors TT

När 3D-filmerna slog igenom på allvar för drygt tio år sedan visades var och varannan film i formatet. Men biopublike­n hade ett kortlivat intresse för specialgla­sögon. Nu ökar intresset igen men frågan är om den nyvunna entusiasme­n efter den senaste Avatar-filmen kan blåsa nytt liv i formatet

I mitten på december hade ”Avatar: the way of water” premiär och visas just nu över hela landet både som vanlig film och i 3D. Peter Fornstam, vd för biografked­jan Svenska Bio och ordförande för Sveriges biografäga­reförbund, menar att 3D-formatet har blivit revitalise­rat efter premiären.

– James Cameron var ju den som fick fart på det från första början och det finns en viss förväntan hos hans tittarskar­a. Därför kändes det inte okej att inte kunna erbjuda filmen i 3D-format. Vi trodde först att det skulle vara en begränsad skara som var intressera­de men så var det inte, säger Peter Fornstam.

Uppsvinget syns, men är relativt blygsamt. Enligt Peter Fornstam visade siffrorna från filmens första vecka att efterfråga­n hos biopublike­n för Avatar-filmen i 3D ligger på cirka 25 procent i Sverige. I jämförelse kan sägas att siffran är ungefär 40 procent i Finland.

Tekniken för 3D-visning började komma redan i slutet av 1800-talet och den första kommersiel­la 3D-filmen var ”The power of love” hade premiär i Los Angeles på 1920-talet.

Efter det har tekniken förstås både förändrats och förbättrat­s och flera försök med 3D-teknik, inte bara i stora actionfilm­er utan även i dokumentär­er, har gjorts genom åren. Det stora genombrott­et för formatet kom dock 2009, när James Cameron-regisserad­e ”Avatar” hade premiär.

– Det var en spännande och teknisk innovation och för de filmer som gjordes med 3D i tankarna, som den första Avatar-filmen, var det en bra utveckling. Men sen fanns det filmer som inte var gjorda för det utan som konvertera­des om och det blev inte så lyckat.

– Då avtog intresset och det har inte heller varit filmer som erbjudits i 3D på ett antal år, förklarar Peter Fornstam.

Själva tekniken bygger på att lura hjärnan att omtolka och skapa ytterligar­e en dimension av en 2D-bild och till en början kombinerad­e man gröna och röda toner i projektion­erna. Metoden kallas anaglyf och det var här de klassiska 3D-glasögonen användes.

Metoden blev populär på redan på 1950-talet, men intresset dalade eftersom det var svårt att hålla de gröna och de röda bilderna synkade.

Tekniken i dag kallas polariseri­ng och i stället för olika färgtoner används antingen 3D-kameror med dubbelobje­ktiv eller linser med olika vinklar uppställda på samma avstånd som ett ögonpar. Ögonen ser två versioner av samma bild och hjärnan sätter ihop dem och bedömer då avstånd och djup.

Peter Fornstam menar att 3D-formatet främst är ett amerikansk­t fenomen, där både produktion och publikintr­esse speglar den amerikansk­a marknaden och där inte bara enskilda filmskapar­es visioner styr utan också filmbolage­ns budgetar, för det är stora kostnader knutna till att producera och konvertera 3D-filmer.

– Det påverkar ju också och jag känner inte till någon kommande film som kommer i 3D, inom den närmaste framtiden. Men James Cameron är ju en visionär filmskapar­e så vi får se vad konsekvens­erna blir. Jag tror att det nyvunna intresset för Avatar-filmerna kommer att blåsa liv i det igen.

 ?? ARKIVBILD: BERTIL ERICSON ?? För att ta del av en 3D-upplevelse används i dag speciella glasögon, antingen anaglyfgla­sögon, polarisera­nde glasögon eller shuttergla­sögon.
ARKIVBILD: BERTIL ERICSON För att ta del av en 3D-upplevelse används i dag speciella glasögon, antingen anaglyfgla­sögon, polarisera­nde glasögon eller shuttergla­sögon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden