Hallandsposten

Skådespela­ren Bert-åke Varg är död – blev 90 år

Den folkkäre skådespela­ren Bert-åke Varg är död. Det bekräftar familjen för TT.

- Adam Elmervik Jakob Kerren nyheter@gp.se TT

Bert-åke Varg var på väg till en konsert på Grand Hotel när han segnade ihop i bilen utanför hemmet på Östermalm i Stockholm. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjlighete­n att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag, säger sonen Pontus Varg till Hänt, som var först med att berätta om skådespela­rens bortgång.

Bert-åke Varg har tidigare själv delat med sig av sina problem med hälsan och hur han har kämpat

Bert-åke Varg som Gustav Sjögren i SVT:S ”Rederiet”.

BILD: LEIF R JANSSON

med sina njurproble­m. Förra året rapportera­de Hänt också att han testade positivt för covid-19.

Skådespela­ren har en lång karriär med en rad filmer och tv-serier bakom sig. Han spelade bland annat ugglan Helge i barnprogra­mmet ”Från A till Ö”, maskiniste­n

Gustav Sjögren i ”Rederiet” och blev känd som dubbad röst i barnprogra­m som ”Fablernas värld”.

– Pappa var ju en showman ut i fingerspet­sarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor. Enligt doktorn så svimmade han troligen av, och hela förloppet gick fort utan smärta. Fy fan, vad sorgligt, säger Pontus Varg.

Bert-åke Varg gjorde också stor succé som teaterdire­ktör i Oscarsteat­erns ”Fantomen på Stora Operan” (1989).

I en intervju med TT inför sin 80-årsdag berättade han vilka roller som satt djupast spår i honom:

– Mest har det varit Gustav och ugglan. Däremot är det inte många som förknippar mig med Firmin i ”Fantomen på operan” på Oscarsteat­ern som jag gjorde i sex år. Men det är teater det. På tv kan man få lika många tittare på bara en dag som man på teatern kan få ihop under sex år, sade Bert-åke Varg då.

Att Bert-åke Varg skulle bli skådespela­re var långt ifrån självklart. Under uppväxten i Hörnefors i Västerbott­en var han som de flesta andra grabbar, han spelade fotboll och lekte. Men han hade fin röst och som 13-åring ställde han upp i en sångtävlin­g i Umeå – och vann.

Så sent som i somras sommarprat­ade Bert-åke Varg i Sveriges Radio.

– Det var väldigt viktigt för honom att få berätta sin egen historia, säger Pontus Varg.

Bert-åke Varg hann få uppleva en fin jul tillsamman­s med sina nära innan han gick bort, berättar Pontus Varg.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Skådespela­ren Bert-åke Varg hade en lång och varierad karriär bakom sig. Han var en mångsidig artist och lärde sig bland annat att steppa på 16 dagar när han fick hoppa in som ersättare i musikalen ”Lorden från gränden” i slutet av 1950-talet.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Skådespela­ren Bert-åke Varg hade en lång och varierad karriär bakom sig. Han var en mångsidig artist och lärde sig bland annat att steppa på 16 dagar när han fick hoppa in som ersättare i musikalen ”Lorden från gränden” i slutet av 1950-talet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden