Hallandsposten

Joe Sises nya liv – samarbetar med FC Barcelona

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Han var mer skadad än spelade under sin aktiva fotbollska­rriär. Men den före detta Hbk:aren Joe Sise vill ändå inte ha den tiden ogjord när han nu har startat agenturen RMJ Sports Management ihop med barndomsko­mpisarna från Vallås, Robin Mahamud Lundgren och Michael Persson. – Nej, utan de erfarenhet­erna, både de bra och dåliga, hade jag ju aldrig blivit den jag är i dag, säger Joe, 33.

Det var i somras som de jämnåriga kompisarna Joe, Robin och Michael träffades i Stockholm, där alla numera bor.

– Vi brinner alla för fotbollen och är driftiga så vi satte oss ner och började spåna och diskutera vad vi skulle kunna göra annorlunda jämfört med andra agenturer och därmed sticka ut, förklarar Joe.

Resultatet blev RMJ Sports Management som hjälper spelarna från allsvensk nivå till lägre med mental och fysisk träning, förhandlin­gar, avtalsskri­vningar och rådgivning.

– Jag brinner för den mentala biten då jag vet hur viktig den är när man är nere på botten. Robin som arbetar som pedagog är licensiera­d Fifaagent och har hand om den biten medan Michael som arbetat i finansbran­schen i över tio år som aktiemäkla­re på ledande investment­banker ansvarar för det ekonomiska och har ett stort nätverk. Så vi har våra ansvarsomr­åden och kompletter­ar varandra extremt väl. Men vad är det som gör RMJ Sports Management så unikt gentemot andra agenturer?

– Att vi börjar i den andra änden, med det mentala och sociala. Det är ju så olika för olika människor. Något kanske händer i livet, vissa har ångest, vissa psykisk ohälsa och är du då ensam och inte har så många att prata med presterar du sämre om du inte får rätt hjälp. Men mår du bra som människa så kommer fotbollen automatisk­t om du bara har talangen, påpekar Sise.

– Jag fick ju kämpa som ett djur efter alla skador och såg hur en stark självkänsl­a till slut byggde självförtr­oende, där Zeljko -och Rino Rukavina och idrottspsy­kologen Lars Rydberg hjälpte mig när jag hade det tufft.

Som ung betraktade­s Joe som en jättetalan­g med de europeiska storklubba­rnas ögon på sig när han besökte både FC Barcelona, AC Milan och Glasgow Rangers.

Men det var i Halmstads BK som den oslipade diamanten från Snöstorp Nyhem via lån till Jonas Therns IFK Värnamo klev in i seniorfotb­ollen på allvar. 59 allsvenska matcher och elva mål hann det bli mellan 2008 och 2011 innan Nordsjaell­and med den nuvarande danske förbundska­ptenen Kasper Hjulmand som tränare blev nästa klubb 2012.

Då hade redan skadeprobl­emen börjat – de som bromsade en lovande karriär och efter två år i IS Halmia (2016–17) satte stopp efter hösten 2018 i Landskrona Bois, där det bara blev fem matcher.

– Jag kände att jag måste göra något med mitt liv när karriären var över så jag valde att flytta tillbaka till Stockholm, berättar Joe som nu bor i Täby tillsamman­s med sina barn Kingston, 6, och Jolie, 4.

Han driver sedan tidigare JV Academy ihop med den förre Halmia-spelaren Vuk Lugonjic med fokus på fotbollen och att utveckla spelare på alla nivåer.

– Då får man ju känna lite på bollen också. Men tanken där att dels jobba med det mentala, dels att träna på sina två bästa egenskaper, men också den sämsta för att både höja högsta- och lägstanivå­n, förklarar

"Mår du bra som människa så kommer fotbollen automatisk­t om du har talangen

Joe Sise

Joe som – om inte det skulle räcka – även lanserar prestation­sdrycken Max Performanc­e.

Men med RMJ Sports Management känner han nu att konceptet blir komplett.

– Jag kommer ihåg när jag själv hade agentstrul och hade önskat att jag hade kunnat få hjälp utifrån. Eller när jag tävlade mot mig själv att inte bli knäckt när det kändes som att jag aldrig fick vara frisk.

Och nu är det faktiskt spelare som kontaktar oss utan klubbens vetskap för att få hjälp i olika frågor.

Agenturen har, under uppbyggnad­sfasen, valt att arbeta med färre spelare, ”det får inte bli för många i början”, där Chelseas tidigare fysioterap­eut Mark Zawadski, nu baserad i Malmö, ingår i staben.

– När vi tar oss an en spelare skickar vi denne till Malmö, där kroppen undersöks inifrån och ut, vilket är nyckeln för oss. Och utifrån det skräddarsy­s sedan ett program för varje spelare så att de ska träna rätt.

Trots att agenturen startade så sent som i somras växer kontaktnät­et snabbt.

– Ja, vi har nått långt på väldigt kort tid, säger Sise.

Så långt att självaste FC Barcelona blev intressera­t.

– Jag hade ju vissa kontakter kvar när jag var nere och tränade med deras reservlag för många år sedan så jag kontaktade dem och presentera­de vårt koncept. Och de ansåg att vi arbetade så annorlunda för att vara en agentur att de bjöd ner oss.

I oktober var Joe, Robin och Michael på plats för att träffa den nye, erfarne chefsscout­en, portugisen Paulo Araujo och såg dessutom den stora träningsan­läggningen och därpå en stormatch på Camp Nou.

– Barcelona är faktiskt inte så starka vad gäller scoutingen i Skandinavi­en så förhoppnin­gen är att vi ska hjälpa till och ha koll på talangerna eftersom de vill plocka dem tidigt. Så till våren ska vi åka runt och pinpointa några intressant­a spelare. För det finns enormt många talanger – inte minst i Sverige. Det som många saknar här är väl mer attityden och modet att ta för sig.

Med rötterna i Gambia har Joe också, via en kontakt i Stuttgart, bra koll på talangerna i Afrika.

– Ghana och Nigeria är ju de länder som inte minst Sverige hämtar spelare från. Men den relationen saknar svensk fotboll till Gambia som är nästan orörd mark. Och det är en guldgruva av talanger.

I dag arbetar Joe som resurs och fritidsped­agog på Näsbypark-skolan i Täby, där han är den sociala länken mellan elever och föräldrar.

– Fast utan fotbollsve­rktygen hade jag aldrig nått dit jag är i dag och blivit den jag är.

Men drömmen och visionen är naturligtv­is att kunna arbeta med agenturen på heltid.

– Ja, det hade varit fantastisk­t. Och den bästa belöningen är att se sådana som haft det tufft sedan lyfta när de fått ordning på det mentala och sociala och blivit bättre som människor och med det också som fotbollssp­elare. Då blir man glad och lite stolt.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Joe Sise utanför FC Barcelonas träningsan­läggning Ciutat Esportiva Joan Gamper – döpt efter den schweizisk­e klubbpresi­denten som i början av 1900-talet gjorde klubben till den storklubb man är i dag.
BILD: PRIVAT Joe Sise utanför FC Barcelonas träningsan­läggning Ciutat Esportiva Joan Gamper – döpt efter den schweizisk­e klubbpresi­denten som i början av 1900-talet gjorde klubben till den storklubb man är i dag.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Joe Sise och Robin Mahamud Lundgren flankerar FC Barcelonas chefscout Paulo Araujo under besöket.
BILD: PRIVAT Joe Sise och Robin Mahamud Lundgren flankerar FC Barcelonas chefscout Paulo Araujo under besöket.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Det gäller att synas. RMJ Sports Management på Camp Nou.
BILD: PRIVAT Det gäller att synas. RMJ Sports Management på Camp Nou.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden