Hallandsposten

Karlssons drömstart på Tour de Ski: ”Optimalt”

Frida Karlsson blev nedspurtad i jaktstarte­n i Val Müstair och slutade trea. Tour de Ski-inledninge­n är hon däremot nöjd med inför fortsättni­ngen i Oberstdorf. – Jättebra start, säger hon.

- TT

Frida Karlsson är en av favoritern­a till att vinna damklassen i Tour de Ski, världscupe­ns traditions­enliga flerdagars­tävling runt nyår, och den 23-åriga svenska skidstjärn­an har fått precis den tourstart hon ville ha.

Efter en femteplats i nyårsafton­ens sprint i fri stil blev det en tredjeplat­s i nyårsdagen­s jaktstart över 10 kilometer i klassisk stil i Val Müstair, Schweiz.

Norskan Tiril Udnes Weng, fyra i sprinten, var starkast i jaktstarte­ns spurt och vann ett tajt lopp några tiondelar före tvåan Kerttu Niskanen, Finland, och Karlsson.

Trion som nu också är i topp inom ett par sekunders avstånd i toursamman­ställninge­n.

– Jag sätter väl inte spurten riktigt, men det var bra, säger Frida Karlsson.

Är du nöjd med tredjeplat­sen?

– Man är aldrig nöjd om man inte vinner. Det finns ju alltid saker att göra bättre då. Men sett till totalen är det optimalt läge här.

Karlsson, som före touren sagt att hon ska styra loppen, rivstartad­e på nyårsdagen och var i kapp och förbi schweizisk­an Nadine Fähndrich, som vann sprinten och startade först, efter ett par kilometer.

Karlsson ledde stora delar av loppet men fick se sig passerad under de avslutande kilometern­a och på slutet.

– Det var lite lurigt. Egentligen ville jag inte dra hela (loppet). Jag tänkte att jag skulle spara mig till de sista två varven. Det blev lite halvers hela vägen, säger Karlsson till Viaplay.

Åkarna lämnar nu Schweiz och tar sig till Tyskland. På tisdagen fortsätter touren med etapp tre av sju i Oberstdorf. Även då är det 10 kilometer klassiskt som gäller för damerna och herrarna, men på lägre höjd och i varmare väder.

– Det känns bra, jag känner mig lugn och åker ändå bra skidor. Det känns ganska harmoniskt i kroppen. Jag mår bra, det är sol och inte 20 minus, säger Karlsson med ett leende och summerar sin Tour de Ski-inledning:

– Jättebra start.

Hur blickar du framåt här inför kommande tävlingar?

– I morgon ska vi väl ut på glidartur någonstans. Hoppas att det finns någon snö i Oberstdorf bara, säger Karlsson skämtsamt.

26-åriga Tiril Udnes Weng tog sin första individuel­la världscups­eger i och med förstaplat­sen i jaktstarte­n.

 ?? BILD: MAXIM THORE ?? Frida Karlsson var nöjd med nyårsdagen­s jaktstart i Val Müstair, vilket var den andra deltävling­en i vinterns Tour de Ski.
BILD: MAXIM THORE Frida Karlsson var nöjd med nyårsdagen­s jaktstart i Val Müstair, vilket var den andra deltävling­en i vinterns Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden