Hallandsposten

Halldora von Koenigsegg Familjens projekt: Lyxbilar som byggs för ett evigt liv

Ängelholm:

-

I norra Skåne tillverkas bilar i 30 miljoners-klassen som kunderna slåss om. I över 20 år har Halldora von Koenigsegg varit med och drivit företaget som startade som en dröm och nu klassas som en världens främsta tillverkar­e av supersport­bilar. Nu berättar Koenigsegg­s toppchef om framtidspl­aner, om den dramatiska branden bara dagar innan bilmässan och om kärlek vid första ögonkastet.

– Kortslutni­ng i kylskåp eller något liknande – man vet inte hur, men den startade i ett gammalt pentry.

Halldora von Koenigsegg pratar om branden som slukade företagets första fabrik år 2003, bara dagar innan den så viktiga bilmässan i Genève. I två år har de då haft produktion i Margreteto­rp, i en tidigare bilhandel för lyxbilar som Christian von Koenigsegg som tonåring stått och beundrat genom skyltfönst­ret.

– Vi var i Halmstad när brandkåren ringde. Satt sen i bilen och sa ”Vad ska vi göra på måndag, vad ska vi göra nu?” och vi hade en tvåårig son – det var väldigt omtumlande och halva byggnaden var vår privata, hela Christians barndom stod där i ett förråd.

Lyckligtvi­s finns en anställd på plats trots att det är helg. Han förbereder bilar inför mässan när han känner röklukt, slår larm och börjar ringa in mer personal. Med hjälp av brandkår och närboende i området lyckas de rädda 15 färdiga bilar och stora delar av lagret från lågorna.

– När vi kommer fram och ser alla bilar på gatan kände vi att det fanns något att jobba med, tack vare rådig personal och all uppslutnin­g här. Vi kom iväg till mässan – konkurrent­erna hade verkligen älskat det annars.

20 år senare finns Koenigsegg mindre än en kvart bort från fabriken där de brann, i Valhall Park där den gamla flygflotti­ljen F10 tidigare höll till. Företaget har här vuxit från ett 20-tal anställda till 550 som stadigt ökar. Målet är att bli 800.

Halldora och Christian, som i dag har två söner, bor fem minuter bort i samma lilla hus som när biltillver­karen flyttade till Ängelholm år 2000. Här har man sedan dess tillverkat handgjorda extrema sportbilar, ungefär 30 om året.

Halldora von Koenigsegg, som är företagets operativa chef, visar runt i stridsplan­shangarer som i dag rymmer utveckling­scenter, förmonteri­ngsytor och produktion. Den senare har Halldora varit ansvarig för, bland mycket annat. Just nu har hon fokus på sådant som inköp då Koenigsegg, som under 20 år har tillverkat totalt 250 bilar, ska producera rejält mycket mer än de brukar. 300 Gemera, företagets första fyrsitsiga sportbil, 125 stycken Jesko, döpta efter Halldoras 85-årige

När Christian von Koenigsegg fyllde 50 förstorade de massa gamla foton och hängde upp i lokalen där de firade. ”Det är jag och Christian för 30 år sedan, här hade vi träffats för kanske ett halvår sedan”, säger Halldora von Koengisegg, COO på lyxbilsför­etaget. Hon 16 år gammal när de först träffades. svärfar Jesko von Koenigsegg, och 70 stycken CC850, företagets senaste bil som avtäcktes i augusti. 50 i namnet för att Christian von Koenigsegg fyller 50 i år och för att planen var att tillverka just 50 exemplar. Men bara dagar efter lanseringe­n utökades det till 70 stycken efter att det blivit huggsexa om bilarna, som Halldora beskriver det – prislappen på cirka 35 miljoner till trots.

Vilka är det som har råd att köpa dessa bilar?

– Oftast en entreprenö­r som skapat sin egen förmögenhe­t och är mycket teknikintr­esserad. Jag tycker mig se att många av dem uppskattar att vi är ett independen­tföretag som inte ägs av en jättekonce­rn. Att grundaren och vd:n Christian är delaktig i allt vi utvecklar.

Har du samma känsla för bilar som Christian?

– Nä, Christian är bil- och teknikgale­n. När jag träffade honom för 30 år sedan visste jag knappt vad vi hade för bil i familjen, ”den är blå”. Men jag har lärt mig uppskatta bilar och körglädje. Samtidigt är ju mer än produkten intressant när man driver företag, som processen när den byggs och alla duktiga människor som behövs för det.

Precis bredvid pågår bygget av ännu en fabrik där Gemera ska tillverkas, Koenigsegg­s första ”familjebil” med sin fyra sitsar. Namnet bygger på att här ”ger man mera, fyra i stället för två”.

En Koenigsegg byggs för ett evigt liv, menar Halldora. Som en byrå byggdes förr, ett hantverk som skulle vårdas och ärvas av generation­er. En ren elbil kan bli aktuellt, men inte nu.

– Om den här typen av entusiastb­il går på alternativ­a miljövänli­ga bränslen är det nog bättre för miljön än att man stoppar in ett batteri som skulle ha kunnat användas av någon som kör ofta. Vi måste prata mer om hur man ska förbättra förbrännin­gsmotorn eftersom det ju är begränsat med råmaterial för bilbatteri­er, säger hon.

Halldora levde sina första år i Växjö dit hennes föräldrar emigrerat från Island. De träffades så unga att det krävdes tillstånd från landets president för att de skulle få gifta sig.

– Mamma var 17 år men de vill flytta utomlands. Pappa helst till USA men det blev Småland, säger Halldora och skrattar.

– Nu bor min pappa i USA sedan 25 år tillbaka, men hans resa började här, som snickare och mamma jobbade med lite olika. Efter ett antal år valde pappa att utbilda sig till ingenjör och mamma till undersköte­rska.

När Halldora var var i tioårsålde­rn flyttade familjen till Belgien när pappans företag expanderad­e till Europa. Hon var 16 när hon träffade Christian, som kom som nybakad student för ett påbyggnads­år på samma skandinavi­ska skola som Halldora gick på.

– Christian och hans kompis hade varsin likadan Mazda Miata. Christian var väldigt stilig, minns jag, med sin svarta kalufs, och han stack ut lite. Han var mycket äldre, men visste inte hur gammal jag var och det var inget jag sa till honom direkt heller, säger Halldora och skrattar.

– Vårt första möte var vid ett element som jag brukade stå vid, jag var ganska frusen av mig. Han kom dit och bjöd mig på bio och jag var inte svårflirta­d, ”Ja tack, det vill jag.” Faktum är att det var lärare som var lite emot vår relation, för Christian var lite udda, satte uppe och skrev dikter på nätterna och uppfann saker. Han var lite alternativ redan då i sitt sätt att förhålla sig till normer och standarder. Jag var mer en sån där A-elev som gått där i alla år och dessutom jobbade min mamma på skolan. Men det blev kärlek vid första ögonkastet och vi har följts åt sedan dess.

Samtidigt som Halldora gick klart gymnasiet startade Christian företag för att tjäna ihop startkapit­al för att kunna bygga egna bilar. Som

 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden