Hallandsposten

Fakta: Halldora von Koenigsegg om ...

-

... sitt isländska arv: ”I dag finns ingen Koenigsegg på Island men vi har haft en bil som körts runt och fotografer­ats där. Det är ju ett väldigt litet land och inte jättemycke­t vägar som är optimala för bilkörning där. Jag är väldigt isländsk i mitt hjärta, men har aldrig levt på Island. Mina föräldrar flyttade därifrån när de var väldigt unga vuxna. Men vi har fyra islänninga­r som jobbar här och jag är väldigt stolt över mitt påbrå. Jag tror faktiskt det har präglat mig mycket som människa och alla starka kvinnor som finns där. Männen var oftast iväg och kvinnorna hemma och jag har starka kvinnor runt mig i familjen och det har nog bidragit till att jag känner att jag klarar allt.”

... rollen som COO, operativ chef: ”Jag har väldigt många positioner och tycker kanske inte att jag är riktigt renodlad COO nu heller. Vi har drivit det här bolaget sida vid sida i 22 år så att jag har gjort vad som krävs av mig i den givna stunden om det varit ekonomiche­f, Hr-chef, eller drivit produktion­en under flera år. Det har inte varit lätt för någon av oss att inte jobba när barnen haft öroninflam­mation till exempel, men till vår hjälp har vi haft min fantastisk­a mormor. Utan henne hade vi haft det väldigt svårt.”

... var bilarna finns: ”En tredjedel av Koeningseg­gs bilar finns i USA, en tredjedel i Europa och en tredjedel i Mellanöste­rn eller Asien. USA och främst Kalifornie­n är en väldigt stor marknad för biltillver­karen. ”Att vara lite underdog är man väldigt tillåtande för där, upplever jag. I Europa kan man känna att man är mer traditione­ll och tittar mer på det väletabler­ade varumärket. Amerikaner är kanske mer benägna att applådera nya startups, att man slår nedifrån och upp.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden