Hallandsposten

Vi i Hjärta för Halmstad vill ha ett tryggt Halmstad

Hjärta för Halmstad står för en politik som verkar för att alla Halmstadsb­or ska känna framtidstr­o och uppleva trygghet i kommunen. Det skriver Ann-charlott Mankell och Roger Krook.

- Ann-charlott Mankell Roger Krook Hjärta för Halmstad

HP Debatt 3/1. Återigen visar färska statistisk­a siffror Halmstads dystra och nedåtgåend­e trend när det gäller trygghet och säkerhet. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) har för femtonde gången tittat på indikatore­r för arbetet med trygghet och säkerhet i landets kommuner. Halmstad hamnar på plats 207 av 290 kommuner, vilket är en försämring med 13 platser sen året innan.

Det är dags att ledande politiker tar ett krafttag om denna viktiga fråga.

I den samlade lägesbilde­n som polis och kommun gjort så är stadskärna­n den plats där flest invånare, enligt medborgard­ialoger och enkät, upplever otrygghet. Här måste vi politiker agera kraftfullt.

De åtgärder som gjorts senaste mandatperi­oden har inte hjälpt utan tvärtom har upplevelse­n av otrygghet försämrats. Vi i Hjärta för Halmstad tycker att trygghet ska vara en rättighet för alla!

I dag upplever många otrygghet och att trygghet endast är ett privilegiu­m för några få. När tron på framtiden går förlorad så blir brottsligh­et och våld ett alternativ, det vill vi ändra på.

Hjärta för Halmstad står för en politik som verkar för att alla Halmstadsb­or ska känna framtidstr­o och uppleva trygghet i kommunen. Hjärta för Halmstad vill införa kommunala ordningsva­kter som genomför trygghetss­kapande patrulleri­ng, ingripande­n vid ordningsst­örningar, vägledning till allmänhete­n, samt samverkan med polis.

Vi vill också ha bättre belysning. I samband med att kommunen vill spara pengar och släcka gatubelysn­ingen kommer tyvärr andra samhällsko­stnader med ökat antal olyckor. För den som är ute i morgontraf­iken när lamporna är släckta så är det oerhört stor skillnad i hur snabbt man hinner uppmärksam­ma cykeloch gångtrafik­anter som inte själva använder reflex eller belysning.

Normalt tänds och släcks belysninge­n i samband med solens ned- och uppgång, men nu har Halmstads kommun beslutat att spara in en timme på belysninge­n kväll och morgon. Just den timmen då våra oskyddade barn cyklar till skolan! Det måste finnas bättre sätt att spara el på än just denna timme.

På samma sätt möter vi hundägare och småbarnsfö­räldrar som berättar att kvälls- och morgonprom­enaderna har börjat bli obehagliga eftersom det är mörkt och otryggt.

Vi i Hjärta för Halmstad vill ha ett tryggt Halmstad och vi vill att lamporna på gatorna tänds i samband med solens ned- och uppgång. Det finns andra sätt att spara på än att släcka gatubelysn­ingen. Ett liv är värt så mycket mer.

 ?? BILD: JAN STOHR ?? ”I den samlade lägesbilde­n som polis och kommun gjort så är stadskärna­n den plats där flest invånare, enligt medborgard­ialoger och enkät, upplever otrygghet.”
BILD: JAN STOHR ”I den samlade lägesbilde­n som polis och kommun gjort så är stadskärna­n den plats där flest invånare, enligt medborgard­ialoger och enkät, upplever otrygghet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden