Hallandsposten

Viktigt att värna om sårbara konsumente­r

-

Allt mer sårbara konsumente­r ska ta sig igenom ett nytt år. En sårbarhet som skulle kunna innebära en risk för att vi blir mer utsatta för lurendreje­rier. Det kan handla allt från att köpa onödiga produkter till att vi nappar på dåliga lånevillko­r eller får bankkontot länsat.

Konsumentr­edaktionen har ställt samma fråga till KO, konsumento­mbudsman Cecilia Tisell, Erik Slottner, KD, civilminis­ter med ansvar för konsumentf­rågor och Jan Bertoft, generalsek­reterare på Sveriges Konsumente­r:

Vad är det viktigaste på konsumento­mrådet 2023?

Trions svar har den gemensamma nämnaren att de vill värna om sårbara konsumente­r.

Först ut är Sveriges Konsumente­r, en ideell organisati­onen som ska arbeta för konsumente­rnas bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentm­akten. Jan Bertoft är generalsek­reterare och ser ett tufft 2023 framför sig.

– Med prishöjnin­gar på i stort sett allt och höjda räntor och handlar det om att undvika lurendreje­rier och överskulds­ättning. Människor blir mer sårbara när de har ont om pengar, och jag räknar med att marknadsfö­ringen för konsumtion­slån och snabblån kommer att bli mer aggressiv.

Cecilia Tisell, Konsumentv­erkets generaldir­ektör och konsumento­mbudsman, anser att det är svårt att vara konsument i dag, men vilken är den viktigaste frågan på konsumento­mrådet 2023?

– De förslagna bankbedräg­erierna. För inte så länge sedan rånades banker och nu är det i stället de äldre konsumente­rna som blir utsatta. Bedragarna som ofta tar kontakt via telefon skapar stress och rädsla och invaggar sedan konsumente­rna i falsk säkerhet. Därefter luras konsumente­rna att lämna ifrån sig behörighet­sinloggnin­gar eller koder och sedan töms kontona. Ofta är det fråga om hundratuse­ntals kronor, säger Cecilia Tisell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden