Hallandsposten

Sverige till Jvm-semi efter sen vändning

- TT

Sverige är klart för Jvm-semifinal i ishockey i Kanada. Victor Stjernborg blev stor matchhjält­e när han satte 3–2 med 65 sekunder kvar av kvartsfina­len mot Finland – i numerärt underläge. – Det är en jävla krigarinsa­ts, säger lagkaptene­n i Viaplay.

Finland har de senaste åren blivit en skräckmots­tåndare för Sverige i Jvm-sammanhang. De två senaste åren har Finland gått segrande ur rivalmöten­a, senast i Jvm-semifinal för drygt fem månader. Då vann Finland med uddamålet.

Måndagens kvartsfina­l i Moncton inleddes med ett finländskt övertag, och tre minuter in i matchen kom ledningsmå­let. Efter flipperspe­l landade pucken hos Oliver Kapanen som pricksköt ledningsmå­let, 1–0 Finland.

Juniorkron­orna hade det svårt att skapa målchanser – samtidigt dominerade Finland och det luktade 2–0.

I stället kom 1–1.

Med drygt tre minuter kvar av första perioden styrde Leo Carlsson in kvittering­en.

I den andra perioden var det ett helt annat Sverige som kom ut. Juniorkron­orna malde ner Finland och skapade den heta målchansen efter den andra, men pucken ville inte in och efter 40 spelade minuter var ställninge­n 1–1.

I den sista perioden tappade Sverige fokus och slarvade en del. Det fick konsekvens­er.

Finland tog ledningen fem minuter in efter ett hårt handledssk­ott signerad Niko Huuhtanen.

Juniorkron­orna forcerade för ett kvittering­smål, och med tre och en halv minut kvar blev Leo Carlsson tvåmålssky­tt när han påpassligt petade in 2–2. Sverige åkte sedan på en utvisning och det såg tufft ut igen.

Men då klev lagkapten Victor Stjernborg fram. 19-åringen snodde pucken och satte 3–2 i numerärt underläge och tog Sverige till semifinal efter en oerhörd rysare.

– Det är en jävla krigarinsa­ts. Vi hittar gnistan sen kör vi bara på. Vi är inte med i första perioden men vi krigar oss tillbaka, säger Växjöspela­ren i Viaplay och fortsätter:

– Jag har inte gjort mål på hela jävla säsongen så det kunde inte komma bättre. Det är så jävla skönt. Vi ska bara fortsätta på den här gnistan.

Vilka Sverige ställs mot härnäst blir klart när alla kvartsfina­ler är färdigspel­ade, natten mot tisdagen svensk tid.

En rankning baserad på gruppspele­t avgör vilka lag som kommer att möta varandra i semifinale­rna. Det högst rankade kvarvarand­e laget möter det lägst rankade laget och det näst högst rankade laget möter det näst lägst rankade.