Hallandsposten

Flerspråki­ghet är inget hot

Det finns inget som tyder på att modersmåls­undervisni­ng påverkar svenskkuns­kaper negativt. Tvärtom.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 5/1. Sverigedem­okraterna vill att modersmåls­undervisni­ngen, med undantag från den i de nationella mioritetss­pråken, ska försvinna ur den svenska skolan. ”Vår inställnin­g är ju att vi inte ska ha en skattefina­nsierad modersmåls­undervisni­ng, utan att den ska ersättas med svenskunde­rvisning”, påpekar Patrick Reslow (SD) ledamot i utbildning­sutskottet (SVT 30/12-22).

Ett första steg mot detta hoppas SD ska vara den utredning som man tillsamman­s med regeringen vill tillsätta. Utredninge­n ska ”se över modersmåls­undervisni­ngen i syfte att den inte negativt ska påverka integratio­n eller elevens kunskapsut­veckling i svenska språket”. Det är en märklig syn på kunskap liksom på användande­t av statens resurser som blottläggs.

Barn har en fantastisk förmåga att lära sig flera språk samtidigt. Det är ett faktum. Barn som växer upp i ett annat land än det där deras föräldrar är födda eller i flerspråki­ga hem kan ofta obehindrat växla mellan olika språk redan vid ung ålder.

Värdet i att genom skolan också få tillgång till den formella delen av sitt modersmål kan inte heller överskatta­s. Språk är alltid en gåva och inte minst öppnar de dörren till kulturer, traditione­r och samhällen på ett helt unikt sätt.

Det är också därför som barn med ursprung i de nationella minoritete­rna enligt EU:S minoritets­språkskonv­ention har rätt till modersmåls­undervisni­ng. Att stödja barns möjlighet till flerspråki­ghet, vilka språk det än må handla om, måste ses som en vinst för hela samhället.

Därmed inte sagt att det inte är ett problem att det finns barn i Sverige som trots att de är födda här, eller kommit som mycket unga, har svårt att tala och skriva korrekt svenska. Det är dock knappast modersmåls­undervisni­ngens fel eller något som kan avhjälpas genom att man riskerar att barnen inte bara får ett halvdant språk, utan två.

De bristande svenskkuns­kaperna är en följd av utanförska­p och utebliven integratio­n. Enda sättet att förändra och förbättra är att ge föräldrar som kommit hit från andra delar av världen större möjlighete­r att få arbete och bli en del av det svenska samhället. Likaså måste man motarbeta de fundamenta­lister som på olika sätt aktivt arbetar för att hålla framför allt kvinnor och barn borta från majoritets­samhället.

Särskilt viktigt är också att arbeta med svenska språket i förskolan och att de barn som inte har svenska i hemmet möter förskollär­are med svenska som förstasprå­k. I skolan bör svårighete­r i svenskämne­t behandlas på samma sätt som om det gällde något annat ämne, det vill säga med stödunderv­isning. Ingen föreslår slopad modersmåls­undervisni­ng för barn som behöver extra hjälp i matte. På samma sätt bör man se på svenska och hemspråk. Som två olika ämnen vilka kompletter­ar, inte konkurrera­r, med varandra.

"Språk är alltid en gåva och inte minst öppnar de dörren till kulturer, traditione­r och samhällen på ett helt unikt sätt.

Anne Reath Warren, lektor i didaktik med inriktning på flerspråki­ghet vid Uppsala universite­t, understryk­er i SVT att det inte finns någon forskning som talar för att modersmåls­undervisni­ng skulle ha en negativ inverkan på elevens inlärning av det svenska språket. Tvärtom har elever som studerar sitt modersmål bättre resultat i andra ämnen.

Skulle regeringen och SD:S utredning komma fram till något annat vore det häpnadsväc­kande. Dessutom finns det få lika bra saker att använda skattepeng­ar till som att stärka barns flerspråki­ghet.

 ?? BILD: YVONNE ÅSELL / SVD / TT ?? Gåva. Att barn lär sig att både tala och skriva flera språk gynnar hela samhället.
BILD: YVONNE ÅSELL / SVD / TT Gåva. Att barn lär sig att både tala och skriva flera språk gynnar hela samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden